Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Boli care afecteaza calitatea recoltei de porumb

Boli care afecteaza calitatea recoltei de porumb

Porumbul –  Zea mays ssp. cunoscut in popor sub numele de papusoi si cucuruz este una dintre cele mai cultivate cereale de pe planeta. Alaturi de orez si grau ocupa loc fruntas atat ca suprafete cultivate cat si ca productivitate.

Planta are importanta economica deosebita, pentru ca de la aceasta pot fi utilizate aproape toate organele: boabe, tulpini, panusi, matase. De asemenea porumbul este o planta melifera de buna calitate.
Chiar daca in general este o planta robusta, rezistenta cu o adaptabilitate sporita, porumbul poate fi afectat de ataacul unor viroze, micoze si daunatori.

Mozaicul european este o boala produse de European maise mosaic virus. Viroza ataca frecvent in anii secetosi si uscati. Primele simptome – pete de culoare verde deschis,  la baza frunzelor –  pot fi observate cand plantele ating inaltimea de 40-50 cm. Pe masura ce boala evolueaza, petele se unesc si formeaza dungi paralele cu nervurile; astfel frunzele capata aspect de mozaic. Plantele afectate raman mici si sterile. Aparitia virusului se datoreaza lucrarilor incomplet realizate – virusul ierneaza in rizomii de costrei ce cresc sporadic in lanurile de porumb. Vectorul principal de transmitere a bolii sunt afidele. Deci combaterea mozaicului european incepe cu combaterea afidelor.

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb produs de ciuperca Erwinia chrysanthemi pv. zeae. este o boala ce afecteaza in principal tulpinile – nodulii tulpinilor. Boala apare in anii ploiosi, primele simptome se manifesta in zonele din preajma nodulilor. Tesuturile afectate se descompun si plantele isi pierd din rezistenta. Frunzele aflate deasupra nodulilor afectati se usuca iar radacinile devin sfaramicioase. Ca metode de prevenire specialistii recomanda respectarea rotatiei culturilor si cultivarea de hibrizi rezistenti.

Taciunele comun produs de Ustilago maydis este o boala frecventa ce afecteaza toate organele plantelor. Pe partile afectate de ciuperca se dezvolta diferite tumori care contin spori. Boala este foarte agresiva si afecteaza nu doar cultura prezenta ci si urmatoarele recolte, pentru ca sporii ierneaza in sol. Plantele afectate in anii urmatori sunt deformate si sunt sterile.

boli la porumb

Infiintarea si ingrijirea culturii de orez
Soriuri de porumb productive, rezistente la seceta
autor: Bianca P / data: 16 Jan 2017 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>