Acasa  »  Blog  »  Stiri   »   A fost depistat un focar de Gripa Aviara in Delta Dunarii

A fost depistat un focar de Gripa Aviara in Delta Dunarii

In cursul saptamanii trecute Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a fost informata de catre Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare “Delta Dunării” de prezenta unor pelicani morti in insula Ceaplace. De aceea inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat in zona cu pricina si au prelevat mostre ce au fost trimise spre analiza la laborator. Acestia au constatat prezenta a 64 de pelicani morti, din cadrul coloniei, insa nu au sesizat in  zona si alte specii de pasari decedate.
Probele prelevate si analizate in laboratorul DSVSA Tulcea au confirmat prezenta virusului ce provoaca gripa aviara.  Zona in care s-au gasit pasarile decedate din cauza gripei aviare a fost supusa unor masuri de control a bolii iar pasarile din aceasta zona sunt supuse monitorizarii. De precizat este ca perimetrul cu pricina a fost izolat pe o raza de 3 km iar  in acea zona nu sunt locuinte, astfel ca nu a fost necesara aplicare altor masuri speciale.
In acest context autoritile locale, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare “Delta Dunării”, Administraţia Rezervaţiei Biosfera “Delta Dunării”, Asociaţia Ornitologică Română, dar şi cu Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor din România lucreaza intr-o stransa colaborare pentru a impiedica raspandirea bolii. Evolutia pasarilor monitorizate este transmisa autoritatilor sanitar-veterinare.
Focare de gripa aviara s-au  semnalat si pe teritoriul Bulgariei, la sfarsitul lunii ianuarie, tot intr-o rezervatie naturale si tot la pelicanii creti. In aceasta situatie inspectorii ANSVSA Tulcea recomanda locuitorilor din zona afectata si din apropiere sa anunte medicul veterinar orice deces suspect sau orice caz de imbolnavire a pasarilor.

Romania s-a confruntat in 2005 cu o epidemie de gripa aviara. Gripa aviara se poate transmite la om, prin contact direct cu secretiile si fluidele infestate de la pasare. Aceasta se manifesta ca o gripa obisnuita. Printre simptome se numara febra mare, dureri de gat, secretii nazale, stare altarata. O complicatie a gripei aviare este pneumonia.

Federatia Agrostar este pesimista. Numeroase ferme vor fi inchise dupa 1 aprilie
Directorul APIA Vaslui, Răzvan Arteni: " au fost descoperite nereguli"
autor: Bianca P / data: 29 Mar 2015 / Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>