Strutii – Struthio camelus – sunt pasari native din Africa, ce apartin grupei de pasari alergatoare. Sunt bine adaptate la conditii aprige de mediu si sunt foarte rezistente la boli. Carnea si ouale strutilor au sunt considerate adevarate delicatese si au devenit populare si in Romania. Acest aspect a inceput sa fie exploatat de fermierii din tara noastra care au reusit sa valorifice acceste pasari deosebite.
Masculii de strut ating cu usurinta inaltimea de 2.50-2.75 m, ating la maturitate greutatea de 100-120 kg. Femelele strut sunt ceva mai mici, ating inaltimea medie de 170-180 m si greutatea de 100 kg.
Masculii au penaj impresionant, negru cu alb iar femelele sunt acoperite cu pene de culoare gri spalacit. Puii au penajul asemeni femelelor. Strutii au picioare foarte lungi de culoare cenusiu inchis si sunt lipsite de pene. O caracteristica speciala a acestor pasari adaptate la alergat, este lipsa unui deget. Fata de alte pasari alergatoare, strutii au piciorele terminate cu doar doua degete.
Scopul cresterii strutilor este de a valorifica carnea slaba cu calitati nutritonale deosebite. Insa de la aceste pasari se mai pot valorifica usor si alte elemente: ouale, penele si puful. De asemnea se pot folosi si organele interne in alimentatie si cercetare.
Carnea de strut este bogata in lipide, proteine, vitamine, minerale si este saraca in calorii. Este alimentul perfect pentru dietele hipocalorice si are cantiati impresionante de fier, sodiu si potasiu. Carnea poate fi consumata in siguranta de personele care sufera de afectiuni cardiace, boli ale sistemului circulator si de diabetici.
Oul de strut este comestibil si are valori nutritionale deosebite.
Penele strutului sunt adevarate elemente decorative de lux si sunt folosite pentru a personaliza cele mai extravagante articole vestimentare. Sunt extrem de apreciate de palarierii celebrii dar si de creatorii de moda cunoscuti.
Pielea strutului materia prima ideala pentru obtinerea accesoriilor: portofele, genti, posete, mape, pantofi s.a. Pielea strutului este recunoscuta si apreciata pentru flexibilitatea si moliciunea pe care le poseda.