Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Anasonul, planta medicinala si aromatica cu proprietati deosebite

Anasonul, planta medicinala si aromatica cu proprietati deosebite

Anasonul, Pimpinella anisum, este una dintre cele mai reprezentative plante ale familiei Apiaceae.  Fructele de anason  sunt utilziate atat ca plante aromatice cat si ca ingrediente active in tratamentele naturiste. Anasonul este o planta erbacee anuala, ce creste sporadic in zonele calde si cu clima mediteraneana. Creste si se dezvolta foarte bine si in Romania, culturile de anason fiind usor de expolatat.

Planta de anason, prezinta radacina pivotanta, slab dezvoltata in sol. Tulpina este verde,  ramificata puternic in parte superioara. In varful tulpinilor se dezvolta florile ce cresc sub forma de umbrele terminale. Acestea sunt albe, marunte si sunt apreciate de albinele melifere.

Frunzele plantei cresc diferentiat pe mai multe etaje. Fructele sunt diachene mici, de culoare brun roscat. De la aceeasta planta se utilizeaza in scop medicinal, industiral si gastronomic semintele bogate in uleiuri volatile. Esentele semintelor de anason sunt extrem de apreciate si in parfumerie.

Cultura de anason trebuie infiintata pe terenuri bine curatate de buruieni. Cele mai bune premergatoare sunt cerealele se toamna si plantele prasitoare care lasa solul bogat in elemente nutritive si curate de buruieni. Ca si alte plante si anasonul raspunde foarte bine la substantele azotoase, deci solul trebuie imbogatit cu azot inainte de infiintarea culturii. Patul germinativ trebuie pregatit cu minutiozitate inainte de a fi infiintata cultura.

Semintele de anason trebuie plantatate primavara devreme, cand solul este bine aprovizionat cu apa. In primele faze de dezvoltare plantele de anason prezinta crestere lenta, deci sunt sensibile la fenomenul de imburuienare. Alte lucrari ce trebuie realizate pe parcursul de vegetatie sunt cele de combatere a bolilor si daunatorilor.

Recoltarea fructelor de anason se realizeaza esaonat, pantru ca acestea ating maturitatea in perioade diferite. Fructele proaspat recoltate trebuie trimise rapid catre centrele de prelucrare, pentru a se evita pierderile.

Fructele de anason au proprietati digestive, antispastice si depurative. Sunt eficiente in tratarea afectiunilor digestive, somacale si depurative.

cultura de anason PimpinellaAnisum

Soiuri de par propuse de Statiunea Pomicola Constanta
autor: Bianca P / data: 10 Mar 2017 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>