Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Anemia infectioasa ecvina – boala cu incidenta crescuta in vestul si nordul Romaniei

Anemia infectioasa ecvina – boala cu incidenta crescuta in vestul si nordul Romaniei

Boala infectioasa ecvina se remarca datorita simptomelor agresive si a gradului ridicat de contagiozitate. Caii afectati manifesta febra ridicata, tulburari cardiovasculare, anemie si leziuni hemoragice interne.

Anemia infectioasa ecvina este o boala raspandita pe tot globul. A fost observata pentru prima data in Frana in 1843, dupa care a fost descrisa si in alte tari europane, si in America de Nord. In Romania, boala s-a manifestat cu precadere in zonele din vest si din nord.  Virusul care provoaca boala este foarte agresiv, de aceea rata de mortalitate inregistrata este foarte ridicata.

Ribovirusul care afecteaza cabalinele face parte din familia Retroviridae, este un agent patogen de dimensiuni reduse ce se izoleaza cu dificultate in laborator. Acest agent patogen prezinta rezistenta sportia la factorii fizico-chimici – rezista in furaje o perioada de o jumatate de an, in excremente trei luni si in cadavre pana la sase  luni. Deci riscul de contaminare si infectare este foarte ridicat.

Boala se transmite in general prin surse secundare, ustensile, harnasamente si alte accesorii infestate.  In numeroase cazuri s-a constatat ca animalele au fost infestate in timpul vaccinarilor periodice realizate cu instrumente impropriu dezinfectate.
Anemia infectioasa ecvina  are doua forme: acuta si subacuta. Perioada de incubatie a virusului nu are o perioada determinata de incubatie. Boala poate aparea la o zi de la infestare sau chiar la cateva luni.

Principalele simptome la forma subacuta sunt: temperatura corporala crescuta, 40-41 grade celsius, stare generala alterata, anorexie si diareea cu sange. La forma acuta temperatura corporala 39-40 de grade celsius, astenie si distrofierea a musculaturii in partea posterioara.  De asemenea se mai observa congestie edematiala si hemoragii oculare.  Caii afectati de aceasta boala au tulburari cardio-vasculare, respiratorii, digestive si urinare.

Diagnosticarea anemiei infectioase ecvine este relativ greu de realizat in urma examenului clinic. Se recomanda realizarea examenelor complexe de laborator, daca sunt sesizate simptomele mentionate mai sus. De asemena dupa ce a fost diagnosticata boala se realizaeaza operatii de termometrie si examene hematologice la toate cabalinele din localitate.

cai

Sinovita aviara, boala infectioasa ce afecteaza puii de gaina si de curca
Gastroenterita virotica a porcului, boala cu repercursiuni negative asupra economiei
autor: Bianca P / data: 17 Feb 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>