Acasa  »  Blog  »  DiverseRete culinare   »   Ardeiul gogosar, aliment vedeta in bucataria romaneasca

Ardeiul gogosar, aliment vedeta in bucataria romaneasca

Ardeiul gogosar, este o specie populara a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Este cunoscut pentru efectele vitaminizante pe care la are asupra organismului.  Planta originara din America Centrala si de Sud a fost adusa in continentul european odata cu marile descoperiri geografice.

Ardeiul gogosar rosu este cea mai apreciata varietate si cea mai utilizata in bucataria romaneasca. Este utilizat pentru valorile nutritive si gustul placut, dar si pentru modalitatile de conservare.

Vitamina C se gaseste din abundenta in aceasta leguma si este foarte eficienta in protejarea cartilajelor, intarirea oaselor, a dintilor si a gingiilor. Este un imunostimulator excelent pentru organism, protejaze impotriva infectiilor,  a atacurilor bacteriene si are efect de stimulare a procesului de cicatrizare.

Gogosarul are din abundenta si vitamina A care indeplineste  functii multiple in organism. Favorizeaza cresterea si dezvoltarea corespunzaoare a oaselor si mentine sanatatea pielii intr-o stare excelenta.

Vitamina B6, este esentiala in metabolizarea proteinelor si a acizilor grasi, contribuie la producerea de globule rosii si la transformarea glicogenului in glucoza. Toate aceste procese ajuta sistemul imunitar sa functioneze la capacitate maxima.

Vitaminele B2 si B3 care se gasesc din plin in ardeiul gogosar rosu, au rol de a repara tesuturile si de a facilita reactiile necesare obtinerii energiei. Aceste vitamine au rol important si in productia  hormonilor.

Ardeiul mai contine cantitati mari de mangan, acid proteic, acid folic si vitamina K.  Gogosarul nu isi pierde valorile nutritive dupa ce sufera procesul de acrire.
Gospodinele noastre obisnuiesc sa acreasca gogosarii si sa ii foloseasca iarna pentru aromatizarea mancarurilor traditionale.

Gogosari murati la rece in otet
Ingrediente :
6 kg gogosari
700 ml otet
700 g zahar
6 linguri sare
1 lingura salicil
piper boabe
foi de dafin
seminte de mustar
hrean

Gogosarii se curata de cotor, se taie in sferturi si se spala bine in apa rece. Se pun intr-un vas mai mare peste acestia se adauga sarea, otetul, zaharul, salicilul si se amesteca totul bine.

Se lasa 24 ore, sa se patrunda bine. Se aseaza gogosarii in borcane, se pun cate doua foi de dafin in fiecare borcan, rondele de hrean, seminte de mustar si cateva boabe de piper. Borcanele umplute se completeaza cu solutia lichida ramasa in vas. Se sigileaza cu capace  si se duc in spatiile de depozitere.

Care sunt cele mai utilizate preparate din lapte din bucataria romaneasca
Tipuri de instalatii de irigat de maxima precizie
autor: Bianca P / data: 22 Aug 2016 / Diverse, Rete culinare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>