Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Arnica, planta medicinala cu proprietati antiinflamatoare deosebite

Arnica, planta medicinala cu proprietati antiinflamatoare deosebite

Arnica montana L. este o planta ce se gaseste in flora spontana in zonele montane din Europa, Asia si zonele temperate din Amedica de Nord. La noi in tara planta este cunoscuta si sub numele de podbal de munte, carul padurilor, iarba soarelui, carul zanelor si roit.

Planta poate atinge  inaltimea de 40 cm,  tulpina simpla este prevazuta cu frunze dispuse in directii opuse. Floarea are culoare galben-portocaliu si poate atinge diametrul de 6 cm.  De la Arnica montana L. sunt recoltate floriele care sunt utilizate in industria farmaceutica.

Arnica este o panta medicinala, florile au continut ridicat de ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substante colorante carotinoide iar proprietatile calmante, antiinflamatorii si antiseptice sunt cunoscute inca din secolul VI.  Florile de arnica pot fi utilizate sub forma de ceai si tinctura.

Tincturile din arnica sunt ideale pentru tratarea plagilor deschise, pentru decongestionarea umflaturilor si loviturilor, pentru ca grabesc cicatrizarea, atenueaza durerea si grabesc vindecare. Ceaiul de arnica poate fi utilizat cu avizul medicului in tratarea aterosclerozei, a spasmelor arteriale si a insomniei. Anica trebuie utilizata cu mare atentie, in cantitati mari poate provoca paralizia centrilor nervosi.

Arnica poate fi cultivata in sistem intensiv, prefera solul nisipos si bogat in humus, cu fertilitate ridicata si umiditate crescuta. Cultura poate fi infiintata prin semanare in camp direct a semintelor la adancime de 1,5- 2 cm. Semanatul se face devreme, la inceputul iernii,  in randuri, distanta dintre randuri recomandata este de 60 cm, si 20- 25 cm intre plantele din rand. Arnica are necesar ridicat de apa, de aceea cultura trebuie bine udata in special in perioadele secetoase. Cultura trebuie ferita de buruieni, care pot afecta calitatea plantelor.

Recoltarea  se realizeaza in lunile iunie-iulie, inainte ca florile sa se ofileasca. Floriel recoltate trebuie uscate in incaperi uscate si intunecoase. Dupa uscare inflorescentele sunt trimise catre procesare sau sunt depozitate in saculeti textili in incaperi bine uscate.

plante medicinale arnica montana l

Cultura capsunului in jgheaburi suspendate, o afacere inteligenta
Soiuri de prun ideale pentru rachiu
autor: Bianca P / data: 26 May 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>