Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Aspecte estentiale pentru a beneficia de o cultura de morcovi sanatoasa

Aspecte estentiale pentru a beneficia de o cultura de morcovi sanatoasa

Morcovul este o planta in familia Apiaceae, cultivata pentru radacina pivotanta supradimensionata, bogata in caroten, fibre, potasiu, vitamina C si alte elemente nutritive de buna calitate si gustul dulce extrem de placut. Radacina de morcov se bucura de pastrare excelent pentru perioada lunga de timp, deci poate fi utilizata in timpul iernii in stare proaspata.

Pentru a beneficia de radacini atractive din punct de vedere comercial specialistii recomanda respectarea unor detalii esentiale: pregatirea corecta a solului, imbogatirea stratului germinativ cu substante chimice bogate in fosfor, irigarea corecta a cultruii, controlul bolilor si daunatorilor si utilizarea de soiuri si seminte cu calitati superioare.

1. Pregatirea solului la cultura de morcov. Morcovii trebuie cultivati in soluri bine afanate, bine drenate cu pH neutru. Aceste calitati asigura o buna dezvoltare a radacinilor. Morocovii cultivati in conditii optime sunt drepti, atractivi si au calitati nutritive deosebite.

2. Fertilizarea culturii cu fosfor. Fosforul este un element principal care ajuta la dezvoltarea sanatoasa si corespunzatoare a plantelor de morcov, de aceea nu trebuie sa lipseasca. Solul trebuie imbogatit cu cantitati mai mari de fosfor, fata de alte culturi pentru ca suprafata de absorbtie este mult mai mica.

3. Irigare corespunzatoare. Morcovii sunt sensibili la seceta, de aceea trebuie udati cu regularitate. Pentru a beneficia de radacini sanatoase, mari si neafectate de boala, specialistii recomanda irigarea periodica, in special cand solul este prea uscat.

4. Controlul bolilor si daunatorilor. Radacinile de morcov pot fi afectate in special de larvele, viermii si gandacii care se dezvolta in sol. Viermele sarma este unul dintre cei mai agresivi daunatori care poate afecta aceasta planta. Specialistii recomana utilizarea de solutii organice pentru a peveni si combate daunatorii specifici.

5. Soiul si semintele utilizate. Specialistii recomanda utilizarea soiurilor ameliorate, rezistente, la boli si seceta, pentru zonele cu deficit de apa. De asemena se recomanda respectarea  rotatiei culturii si a specificatiilor soiurilor. Semintele trebuie achizitionate doar din surse autorizare, pentru a beneficia de culturi sanatoase. 

Soiuri productive de morcovi. Seminte de morcovi
Ardei chili de ghiveci - minigradina din balcon
autor: Bianca P / data: 24 Apr 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>