Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Avantajele culturii de lavanda. Cum trebuie intretinuta plantatia de lavanda

Avantajele culturii de lavanda. Cum trebuie intretinuta plantatia de lavanda

Lavandula este o planta aromatica si medicinala din marea familie a plantelor Lamiaceae. Originara din bazinul Marii Mediterana, planta nu este pretentioasa fata de conditiile de sol si umiditate, are insa, necesar ridicat de caldura si lumina. Cultura de lavanda poate fi infiintata in orice perioada a anului.

Avantajele culturii de lavana sunt numeroase. In primul rand este o cultura ce se dezvolta foarte bine in orice zona a Romaniei si poate fi infiintata pe orice tip de sol. Plantatiile suporta bine perioadele de stres hidric si seceta. Lavanda nu este afectata de gerurile mari din timpul iernii. Aceasta cultura poate fi exploatata pentru aproximativ 15 ani la rand, lasand apoi terenul bogat in substante nutritive pentru alte plante.

Un alt avantaj al culturii de lavanda este legat de productivitatea ridicata. Plantatia ofera recolte bogate ce pot fi culese de doua-trei ori pe an. Florile sunt usor de valorificat, acestea fiind utilizate atat in industria farmaceutica, cat si in cosmetica, parfumerie si terapiile naturiste.

Plantele de lavanda pot fi utilizate proaspete sau uscate, sunt sursa principala pentru extractia uleiurilor esentiale si aromatice, pot fi transformate in ceaiuri cu proprietati deosebite asupra organismului.

Cum trebuie intretinuta plantatia de lavanda

Cultura de levantica poate fi infiintata in orice perioada a anului, insa perioadele optime sunt inceputul lunii martie sau sfarsitul lunii octombrie. Solul poate avea pH intre 5.5 si 7.5, insa trebuie sa fie bine drenat si bogat in substante nutritive. Pentru a benefica de recolte calitative specialistii recomanda implementarea unor sisteme de irigare, care sa asigura necesarul de apa in timp se seceta.

Recoltarea se face cand plantele sunt inflorite in proportie de 80-90%, mecanizat sau manual prin taierea tulpinilor. Plantele nu trebuie smulse pentru ca astfel se formeaza gauri in plantatie.  Recoltarea florilor este o operatiune ce trebuie realizata cand vremea este insorita, la amiaza, cand de pe plante s-a zvantat roua diminetii.

Ferma de melci - o afacere profitabila usor de gestionat
Care sunt caracteristicile culturii de mac
autor: Bianca P / data: 22 May 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>