Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Beneficile ovazului. Cultura de ovaz

Beneficile ovazului. Cultura de ovaz

Ovazul, Avena sativa este una dintre cele mai sanatoase cereale. Poate fi introdusa in alimentatia umana foarte devreme si nu prezinta efecte adverse majore, deci este una dintre plantele ce poate fi usor si rapid valorificate.

Ovazul este o cereala, o planta medicinala care poate fi cultivata in toate regiunile globului cu clima temperata. Are frunze lungi, ascutite spre varf,  tulpini inalte si elastice si flori ce cresc sub forma de manunchi. Acestea sunt urmate de mici stiuleti ce contin boabele valoroase, bogate in substante nutritive. Ovazul este utilizat in alimentatia oamenilor, in medicina naturista si ca hrana pentru animale.

Boabele presate de ovaz sunt utilizate in diferite preparate terapeutice; pentru ca efectele benefice ale ovazului asupra sanatatii organismului sunt nemasurate. Preparatele cu aceasta planta sunt eficiente in tratarea afectiunilor digestive, consumul de ovaz impiedica dezvoltarea unor afectiuni precum diabet, astm bronsic, cancer.

Ovazul este o planta care are necesar ridicat de apa pe toata perioada de vegetatie. Este putin pretentiosa fata de conditiile de sol, si de aceea poate fi cultivat in toate regiunile tarii. Specialistii au obtinut, insa recolte mai bune in zonele cu fertilitate redusa si aciditate accentuata.

Pentru a obtine culturi bogate inginerii agricoli recomanda infiintarea culturilor pe terenuri plane, cu fertilitate buna, bine curatat de buruieni si umiditate crescuta in sol.

Premeragtoarele cele mai bune pentru ovaz sunt mazarea, fasolea, lintea, nautul, floarea-soarelui si cartofii timpurii. Pentru a obtine rezultat bune specialistii recomanda fertilizarea terenului cu substante azotice si pentaoxid de potasiu.

Lucrarile solului recomandate sunt aratura de baza, incorporatea fertilizatorilor, grapare si pregatirea stratului germinativ. Dupa semanat o atentie sporita trebuie acordata fenomenului de imburuienare si  lucrarilor de prevenire/ combatere a bolilor si daunatorilor. Taciunele zburator si gandacul ovazului sunt cei mai agresivi daunatori care pot ataca cultura de ovaz. Tratamenele de combatere a acestor daunatori trebuie aplicate cu mare riguriozitate.

cultura de ovaz

Cultivarea orzului de toamna. Soiuri productive de orz
Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – II
autor: Bianca P / data: 06 Mar 2017 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
gratian: Specificati,va rog,ca O.S.P.A. executa analiza solului si planul de fertilizare !...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>