Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Boi ce afecteaza frecvent suinele: gripa porcina, rujetul, boala edemelor la purcei

Boi ce afecteaza frecvent suinele: gripa porcina, rujetul, boala edemelor la purcei

Sezonul sacrificarii porcilor este in toi. Insa in aceasta perioada se manifesta si numeroase boli care pot afecta starea de sanatate a animalelor. Pentru a avea garantia ca animalul pe care il achizitionati in aceasta perioada este sanatos, trebuie sa aflati istoricul de sanatate al acestuia.

Gripa porcina, rujetul  si boala edemelor la purcei sunt afectiuni ce pot influenta starea de sanatate a animalelor si calitatea carnii obtinute.Gripa porcina, este o boala nedetectabila ce poate afecta efective intregi de suine.

Boala este cauzata de mai multe tulpini de Influenza virus tip A. Boala poate fi detectate in urma exameului epidemiologic si a analizelor de laborator.  Virusul afecteaza toate animalele indiferent de varsta si rasa. Boala se transmite de la animale bolnave la cele sanatoase, prin secretii nazala si saliva.

Boala este favorizata de temperaturi scazute, umiditate ridicata si adaposturi supra-aglomerate, deci este o afectiune specifica sezonului rece. Afectiunea se caracterizeaza prin contagiozitate ridicata. Animalele adulte afectate scad in greutate; in randul purceilor se remarca grad ridicat de mortalitate.

Rujetul este o afectiune des intalnita in zona temperata. Agentul patogen,  este bacterie  Erysipelothrix rhusiopathiae, organism rezistent care se dizvolta in general in tesuturile aflate in descompunere. Bacteria poate rezista la conservarea carnii (marinat, bait, afumat) si se poate transmite la om. Cele mai sensibile la infestare sunt persoanele care manipuleaza carne de porc infestata.

O mare parte dintre porcii infestati cu bacterie  Erysipelothrix rhusiopathiae nu prezinta simptome de boala, insa urmele acesteia sunt prezente in urina si fecale. Specalistii sustin ca numeroase exemplare mor din pricina acesti boli fara a fi diagnosticate. Rujetul afecteaza turme intregi; aniamalele bolnave prezinta dificultati in deplasare, apetit scazut si tuse.

Boala edemelor la purcei apare la varste mici (3 zile si 2 saptamani). Boala este provocata de acumulare excesiva de fluid in organism. Afecteaza in general purceii care prezinta crestere rapida. Rata mortalitatii este situata intre 15 si 50%. Boala este cauzata de dezvoltarea in exces a bacteriei Ecoli. in intestinul subtire, in perioada de dupa intarcare.

boli-la-suine

Rase de capre autohtone, care pot fi usor exploatate
Metode de imbunatatire a productiei de lapte la vaci
autor: Bianca P / data: 20 Dec 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>