Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Boli care afecteaza bunastarea vacilor

Boli care afecteaza bunastarea vacilor

Actinomicoza este o afectiune infectioasa, necontagioasa care afecteaza populatia de bovine. Boala este produsa de germeni patogeni din genul Actinomyces. Inafara de populatia de bovine boala mai poate afecta si alte specii domestice si salbatice.
Cele 41 de specii de bacterii care fac parte din genul Actinomyces pot produce infectii asemanatoare la alte mamifere si la om. Unerori infectiile primare pot degenera si pot aparea complicatii suparatoare.

Bacteria care afecteaza cel mai des populatia de bovine este Actinomyces bovis, acest germen poate afecta mucoasa orofaringiena a animalelor, inca din primele saptamani de viata. Germenul provoaca boala doar cand gaseste mediul propice de dezvoltare (leziuni deschise). Multe dintre animale elimina in mediul inconjurator bacteria, fara a suferi infectii.

Primele simptome de infectare sunt aparitia de formatiuni granulomatoase pe mucoasa orofaringiana. Pe masura ce evolueaza formatiunile devin purulente si vor forma abcese. Boala afecteaza tesuturile moi, insa poate ataca si tesutul osos mandibular si maxilar. Afectiunea devine cu adevarat o problema serioasa cans se asociaza si alt agenti patogeni (stafilococi, streptococi, alte bacterii).

Prevenirea bolii se face prin inlaturarea furajelor rigide sau cu aspect tepos care pot crea leziuni bucale si faringiene. Tratamentul de aplica local, cu solutii de iod si antibiotice, in cazurile avansate specialistii recomanda sacrificarea animalelor, tratamentele find costisitoare si greu de aplicat.

Papilomatoza este o boala infectioasa ce se caracterizeaza prin evolutie latenta, sau cronica. Boala este produsa de Papillomavirus bovin, care este localizat la nivelul pielii si a mucoaselor. Virusul afecteaza animalele cu varste cuprinse intre trei luni si trei ani. Transmiterea virusului se face prin leziuni cutanate si contact sexual. Sunt predispuse la infectare animalele care poarta lanturi sau capastru, dar si cele legate cu franghii.

Boala are  de obice evolutie beligna, insa uneori evolueza malign. Atacul virusului s-a confirmat mai des in cazul animelelor staulizate, decat in cazul celor ce pasuneaza. In functie de localizare boala evolueaza sub mai multe forme: cutanata, mamara, genitala, sau pe diverse mucoase.

Prevenirea bolii se realizeaza prin evitarea interactiunii cu animalele bolnave. Respectarea regulilor stricte de igiena, dezinfectarea si tratarea rapida a leziunilor cutanate. Tratamentul de realizeaza local sau generalizat in functie de stadiul bolii si a formei dezvoltate.

Febra aftoasa, Antraxul, Bruceloza, Paratuberculoza, Leptospiroza - boli ce afecteaza bunastarea caprinelor
Rase de bovine de carne foarte usor de crescut
autor: Bianca P / data: 21 Jul 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>