Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Boli care afecteaza calitatea recoltelor de capsuni

Boli care afecteaza calitatea recoltelor de capsuni

Fragutele, sunt frcute de sezon foarte apreciate. Cultura acestei specii pomicole este foarte valoroasa din punct de vedere economic. Productia anuala de capasun se ridica in mod normal la 20-25 tone la hectar. In cazul in care plantatia este puternic fertilizata, recolta poate atinge si 40 de tone la hectar.

Pentru a beneficia de avantajele acestei culturi, este important ca bolile sa fie depistate din timp, si sa se ia masurile fito-sanitare corespunzatoare. Plantele bolnave nu isi ating potentialul biologic maxim, iar calitatea fructelor recoltata este slaba.

Virozele afecteaza destul de des plantele de capsun. Principale simptome care apar pe organele afectate sunt mozaicarea, patarea, ingalbenirea si incretirea. La plantele bolnave productia de fructe este foarte slaba, iar fructele au aspect modificat si devin neatractive pentru comercializare. Principalii agenti care transmit virusurile sunt purici, afidele si insectele purtatoare.

Principalele vireoze la capsun sunt  patarea frunzelor si incretirea frunzelor

Patarea frunzelor este o boala produsa de Strawberry mottle virus (SMV). Afecteaza culturile din intreaga lume. Este transmisa de insecte, purici si afide. Frunzele afectate prezinta nervuri decolorate si se pot observa contururi neregulate decolorate pe suprafetele acestora.

Incretirea frunzelor este transmisa de Strawberry mottle virus – SMV. Ca si patarea frunzelor, si aceasta boala, este transmisa de insecte. Frunzele afectate se distorsioneaza, sunt ingalbenite si se usuca.

Pentru a evita raspandirea virozelor trebuie luate masuri profilactice:  utilizarea de material saditor sanatos, realizarea corecta a tratamentelor impotriva daunatorilor care sunt principalii vectori de transmitere a bolilor.

Cultura de capsun poate fi afectata puternic de bacterioze. Arsura bacteriana a frunzelor este cea mai agresiva si mai daunatoare boala provocata de bacteria Xanthomonas fragariae, Kennedy et King. Fetele inferioare devin verde inchis, translucide si sunt distruse. Bacteria se raspandeste rapid de la o planta la alta. Boala este mai frecventa in culturile irigate prin aspersie. Boala daca nu este tratata corespunzator poate afecta cultura pe parcursul a multor ani.

Cum trebuie infiintata si ingrijita plantatia de afin rosu
Cum trebuie depozitati corect capsunii dupa recoltare
autor: admin / data: 11 May 2017 / Fructe

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>