Fragutele, sunt frcute de sezon foarte apreciate. Cultura acestei specii pomicole este foarte valoroasa din punct de vedere economic. Productia anuala de capasun se ridica in mod normal la 20-25 tone la hectar. In cazul in care plantatia este puternic fertilizata, recolta poate atinge si 40 de tone la hectar.
Pentru a beneficia de avantajele acestei culturi, este important ca bolile sa fie depistate din timp, si sa se ia masurile fito-sanitare corespunzatoare. Plantele bolnave nu isi ating potentialul biologic maxim, iar calitatea fructelor recoltata este slaba.
Virozele afecteaza destul de des plantele de capsun. Principale simptome care apar pe organele afectate sunt mozaicarea, patarea, ingalbenirea si incretirea. La plantele bolnave productia de fructe este foarte slaba, iar fructele au aspect modificat si devin neatractive pentru comercializare. Principalii agenti care transmit virusurile sunt purici, afidele si insectele purtatoare.
Patarea frunzelor este o boala produsa de Strawberry mottle virus (SMV). Afecteaza culturile din intreaga lume. Este transmisa de insecte, purici si afide. Frunzele afectate prezinta nervuri decolorate si se pot observa contururi neregulate decolorate pe suprafetele acestora.
Incretirea frunzelor este transmisa de Strawberry mottle virus – SMV. Ca si patarea frunzelor, si aceasta boala, este transmisa de insecte. Frunzele afectate se distorsioneaza, sunt ingalbenite si se usuca.
Pentru a evita raspandirea virozelor trebuie luate masuri profilactice: utilizarea de material saditor sanatos, realizarea corecta a tratamentelor impotriva daunatorilor care sunt principalii vectori de transmitere a bolilor.
Cultura de capsun poate fi afectata puternic de bacterioze. Arsura bacteriana a frunzelor este cea mai agresiva si mai daunatoare boala provocata de bacteria Xanthomonas fragariae, Kennedy et King. Fetele inferioare devin verde inchis, translucide si sunt distruse. Bacteria se raspandeste rapid de la o planta la alta. Boala este mai frecventa in culturile irigate prin aspersie. Boala daca nu este tratata corespunzator poate afecta cultura pe parcursul a multor ani.