Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Boli care afecteaza grav cultura de cartof

Boli care afecteaza grav cultura de cartof

Cartoful – Solanum tuberosum – este cea mai cunoscuta si mai cultivata planta din familia Solanaceae. Tuberculi acestei plante sunt bogati in amidon, carbohidrati si elemente care ofera organismului un plus se energie. Cartofii sunt cele mai consumate plante din lume dupa cereale ( grau, porumb, orez), sunt mancare de baza pentru peste 80 % din locuitorii planetei.

Principalele boli care afecteaza cultura de cartofi sunt:

Mozaicul X al cartofului este o boala agresiva produsa de virusul Potato virus X. Primele organe afectate sunt frunzele, pe suprafata carora apar pete de culoare galben-verzui. Odata cu evolutia bolii frunzele de incretesc si se strang. Petele se intind mai apoi pe petioale si tulpini. Atacul puternic, duce la necrozarea organelor afectate.

Cele mai eficiente metode de combatere a bolii sunt: cultivarea unor soiuri ameliorate, resiztente la atacul virusului; eliminareaa rapida sin cultura a plantelor cu semne de boala; combaterea daunatorilor care transmit boala – afidele.

Mana cartofului este o boala care produce pagube importante si produsa de ciuperca Phytophthora infestans. Ciuperca ataca  toate organele plantei. Pe frunze se pot observa pete de culoare galbui, pe masura ce boala avanseaza acestea se maresc si se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor se observa pazle neregulate de culaore alb, acolo se dezvolta sporii ciupercii.

Cele mai eficiente masuri de combatere a manei cartofului sunt plantarea de tuberculi sanatosi, mentinerea unui nivel de umiditate optim in sol, evitarea irigarii prin aseprsie si distrugerea resturilor vegetale, de la cultura anterioara. De asemea se recomanda realizarea lucrarilor de pregatire a solului cu atentie.

Afidele sunt responsabil pentru transmiterea unor boli precum Mozaicul X a cartofului si mozaicul Y al cartofului. Intepaturile acestora afecteaza plantele pe mai multe planuri, in primul rand cresterea acestora nu mai este conforma, in al doilea rand plantele afectate sufera si de suprainfectarea acestora.

Afidele pot fi usor combatute prin aplicarea de tratamente cu substante insecticide: Actara 25 WG si Mospilan 20SG.

Boli la cultura de sfecla rosie
Care sunt principalele lucrari la cultura de cartof
autor: Bianca P / data: 28 Jul 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>