Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Boli care ataca soiurile rustice de mar

Boli care ataca soiurile rustice de mar

Marul este o specie pomicola bine adapata la conditiile climatice din Romania. Speciile rustice de mar cultivate in solurile fertile ale tarii noastre sunt predispuse la catva boli, care pot afecta din punct de vedere calitativ si cantitativ productia de fructe in livezi.

Considerat regele fructelor autohtone, marul este bogat in elemente nutritive, substante minerale si  vitamine esentiale pentru buna functionare a organismului uman.

Merii pot fi atacati de viroze, transmise de obicei prin intermediul afidelor, ciuperci si boli bacteriene.

Mozaicul marului este o viroza periculoasa din punct de vedere economic, produsa de virusul Apple mosaic virus. Principalele organe afectate sunt frunzele, iar acest fapt duce la o scadere considerabila a productiei de fructe. Atacul se observa in primul rand pe frunze, carecapata aspect patat, mozaicat. Virusul se transmite prin altoire, polen, folosirea de seminte infectate si atingerea radacinilor. Boala poate fi combatuta prin folosirea de material saditor sanatos, eliminarea pomilor bolnavi din livada si plantarea se soiuri mai rezistente.

Virusul patarii clorotice a marului este produs de Apple chlorotic leaf spot virus. Boala ataca in special cand temperaturile sunt ridicate si umiditatea crescuta. Boala ataca frunzele care se brunifica si cad, astfel intreaga productie de fructe are de suferit. De suferit are si scoarta de pe ramuri care crapa si pierde substante esentiale.
Prevenirea bolii se realizeaza prin pastarea strita a masurilor fito-sanitare: taierea ramurilor cu urme de boala, arderea resturilor bolnave, realizarea de tratamente cu substante specifice.

Cancerul bacterian este o boala paguboasa produsa de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Bacteria attaca radacinile si tulpinile, si produce tumori voluminoase. Formatiunile copiaza si dezvolta organe asemeni celor dezvoltate de plante.

Diferenta intre acestea consta in forma si aspectul acestora.
Boala este favoriata de umiditatea excesiva si si temperaturile ridicate. Prevenirea si combaterea bolii se face prin metode stricte de igiena: sortarea materialului semincer, inainte de plantare, pregatirea corespunzatoare a terenului, dezinfectarea ustensilelor folosite pentru lucrarile din livada.

Sortimente pomicole testate in zona Caras Severin III
autor: admin / data: 04 Aug 2017 / Pomi fructiferi

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>