Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Boli care pot afecta plantatia de afin

Boli care pot afecta plantatia de afin

Afinul – Vaccinium corymbosum L – este un arbust fructifer originar din Amerca de Nord. A devenit popular in Europa in secolul XVIII, in tara noastra a patruns abia dupa 1960. Arbustul este exploatat in primul rand pentru fructele marunte de culoare violet inchis cu gust dulce foate placut. Afinele sunt printre cele mai apreciate, si mai valoroase fructe de vara pentru ca au continut foarte mare de substante active.

De la afin sunt folosite in scop terapeutic frunzele si lastarii tineri. Preparatele medicinale cu frunze de afin au proprietati antiinflamatoare, antibacteriene, antioxidante si diuretice si actioneaza in numeroase moduri asupra organismului.

Boala „siretul afinului„ produsa de  virusul Blueberry Shoestring Virus,  afecteaza calitativ si cantitativ plantatia de afin. Arbustii afectati prezinta frunze de culoare rosiatica care se curbeaza pe margini. Fructele nu se dezvolta normal si nu capata culoarea albastru-violet specifica. Virusul afecteaza si tulpinile care prind culoarea rosiatica. Specialistii sustin ca primele simptome ale bolii pot aparea si la 2 ani dupa infestare.

Ca masuri de prevenire a bolii se recomanda realizarea de tratamente impotirva afidelor, principalul vector de transmitere a bolii. O alta masura impusa este cea de eliminare a arbustilor afectati de boala.

Mumifierea fructelor produsa de  ciuperca Monilinia vaccinii-corymbosi este o boala care ataca in special fructele. Afinii afectati dezvolta fructe ce nu pot fi comercializate. Ciuperca ataca intai ramurile, care se ingalbenesc, apoi fructele care capata aspect zbarcit si cad prematur. Ciuperca se transmite prin spori si poate fi transmisa de insecte – albine, fluturi, s.a.

Cele mai eficiente masuri de  prevenire si bombatere a bolii sunt : adunarea si distrugerea orgenelor afectate de boala ( fructe, frunze, ramuri) si realizarea de tratamente chimice pentru combaterea acestora.

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea este o boala foarte agresiva care ataca plantele de afin in orice stadiu de dezvoltare. Cel mai frecvent atac se manifesta pe inflorescente care se ofilesc. Ciuperca ataca si celelalte organe care prezinta pete decolorate. Pe masura ce boala avanseaza pe pete se pot observa fructificatiile ciupercii.

Pentru prevenirea bolii se recomanda irigarea rationala, fertilizare echilibrata si indepartarea organelor efectate.

Cum afecteaza piatra vanata calitatea fructelor si a legumelor
Zmeurul arbust cu importanta economica deosebita. Soiuri productive de zmeur
autor: Bianca P / data: 03 Jul 2017 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>