Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Boli ce pot afecta recolta de spanac

Boli ce pot afecta recolta de spanac

Spanacul este o planta legumicola provenita din Asia. Este cultivata pentru frunzele cu gust placut, bogate in elemente nutritive: vitamine (B1, B2, B6, C, E), fier, potasiu, calciu, cupru, magneziu, sodiu, fosfor, zinc. Este un aliment cu efecte benefice asupra starii de sanatate  a organismului. Poate fi consumat de toate personele, indiferent de varsta si stare de sanatate pentru ca nu provoaca alergii si este usor de digerat si de asimilat. Poate fi consumat in stare proaspata sau gatit. Spanacul este indica in special persoanelor care sugera de rahitism, hipertensiune arteriala si anemie.
Bolile care afecteaza cultura de spanac sunt: virusul castravetilor, mana spanacului, rugina alba, antracnoza, fuzarioza, caderea si putrezirea plantulelor si patarea cafenie.

Mozaicul castavetilor poate afecta grav si cultura de spanac. Frunzele afectate de boala se se ingalbenesc. Tesuturile nu se mai dezvolta uniform de aceea plantele afectate raman mici. Pe masura ce boala avanseaza, margile frunzelor se brunifica, intreaga planta se usuc si moare. Virusul castravetilor este transmis prin afine, de aceea este important sa se ia masurile necesare de combatete a acestui daunator.

Mana spanacului este o boala frecventa produsa de ciuperca Peronospora spinaciae. Primele simptome constau in aparitia unor pete de culoare galben pe partea superioara a frunzelor si puf violaceu ( miceliu ciupercii) pe partea inferioara.

Dezvoltarea ciupercii este favorizata de umiditate crescuta. Frunzele afectate devin sfaramicioase pe masura ce boala inainteaza. Mana spanacului poate fi prevenita prin respectarea de rotatie a culturilor si utilizarea de seminite sanatoase.

Rugina alba este o boala provocata de ciuperca Albugo candida. Pe partea superioara a frunzelor afectate se pot observa pete galbui decolorate, iar pe partea inferioara se dezvolta fructificatiile ciupercii. Frunzele afectate se usuca si cad.

Antracnoza este o alta boala care afecteaz cultura de spanac si este produsa de ciuperca Colletoreichum spinaciae. Aceasta boala afecteaza plantele in totalitate, iar daca condititile ii sunt favorabile ciuperca ataca intreaga cultura.

spanacboli-care-afecteaza-cultura-de-spanac

Usturoiul de toamna, cultura usor de infiinta si valorificat
Cele mai productive soiuri de vinete pretabile pentru cultura in sera
autor: Bianca P / data: 03 Nov 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>