Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Boli frecvente ce pot afecta bovinele de carne

Boli frecvente ce pot afecta bovinele de carne

Bovinele exploatate pentru carne sunt, in general, mai rezistente la agentii infectiosi fata de animalele exploatate pentru lapte. Bolile cu care se confrunte aceste animale sunt legate de aparatul digestiv. Crescatorii trebuie sa lucreze la prevenirea si tratarea grabnica a acestor afectiuni pentru a evita pierderi economice importante.

Boli digestive la vitei.

Viteii sunt predispusi la afectiuni digestive, in special la cele de origine infectioasa. O cauza majoara care favorizeaza aparitia bolilor digestive la animalele nou-nascute este legata de igiena deficitara. Personalul care nu respecta cu strictete toate normele de igiena impuse in caietul de sarcini poate cauza apartia unor boli fatale pentru vitei. La viteii nascuti in timpul iernii s-a remarcat o pondere ridicata a infectiilor cu Escherichia Coli si Salmonella spp.  Prevenirea bolilor la viteii mici consta in pastrarea igienei riguroase in staul, asigurare cantitatii necesare de colostru si vaccinarea.

Afectiuni prestomacale la bovinele de carne

Aceste afectiuni implica pierderi ridicate pentru crescator, astfel de boli influenteaza negativ starea de sanatate a animalelor. Prestomacele sunt organe cu rol esential in digerearea furajelor grosiere, utilizate in procesul de ingrasara. Cele mai frecvente boli ale prestomacelor sunt: indigestia ruminala, alcaloza ruminala, indigestia ruminala putrida, acidoza ruminala, meterorismul ruminal acut, reticulita si reticuloperitonita traumatica.

Indigestia ruminala este o boala ce apare frecvent la modificarea cantitativa si calitativa a ratiilor de hrana. Nutreturile necorespunzatoare din punct de vedere calitativ afecteaza starea de sanatate a vacilor si totodata rata de conversie a hranei.

Indigestia ruminala puruida este consecinta a administrarii de apa sau de furaje contaminate cu bacteria E.Coli. Furajele murdare, mucegaite depozitate in conditii necorezpunzatoare nu trebuie administrate animalelor!

Acidoza ruminala este provotata de modificarile bruste in nutritie. Trebuie evitata administrarea brusca a furajelor bogate in glucide care fermenteaza rapid si care determina formarea unei cantitati mari de acid lactic.

Meteroismul ruminal acut este o afectiune determinata de acumularea de gaze de fermentatie in rumen. Aceasta afectiune este considerata o urgenta medicala.  Pentru a preveni aparitia acestei boli se recomanda hranirea animalelor cu furaje grosiere inainte de a li se oferi alimente timpanogene.

boli digestive la vaci

De ce este teiul un arbore cu importanta economica ridicata
Vaci de lapte, rase superioare
autor: Bianca P / data: 07 Jun 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>