Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Boli frecvente la cultura de tomate din sere si solarii

Boli frecvente la cultura de tomate din sere si solarii

Odata cu venirea toamnei, agricultorii sunt ocupati cu pregatirea serelor si solariilor pentru un nou ciclu de productie. Astfel ca in aceasta perioada sunt verificate toate echipamentele  existente in sere care asigura buna dezvoltare a plantelor.

Un aspect important ce trebuie urmarit pe durata perioadei de vegetatie este legat de combatera bolilor si daunatorlor, plantele crescuta in sistem inchis, fiind mult mai sensibile la atacul acestora fata de cele crescute in camp deschis.

Mana tomatelor, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans, este una dintre cele mai grave boli ale tomatelor. Este o boala foarte agrasiva care ataca toate organele planei, iar cultura infestata este aproape in totalitate compromisa. Masurile recomndate de specialisti pentru a evita aparitia bolii sunt: respectareaa rotatiei culturii, evitarea apropierii culturilor de cartof si tomate, irigare prin picurare, distrugerea plantelor infestate prin ardere, utilizarea de seminte sanatoase, certificate.

Alternrioza tomatelor este cauzate de ciuperci din genul Alternaria spp. Cunoscuta si sub denumirea de patarea neagra, este una dintre cele mai paguboase boli care afecteaza cultura de solanace.  Rasadurile afectare sunt compromise, tulpinile si frunzele afectate se ofilesc si mor. Ca masuri de prevenire se recomanda respectarea rotatiei culturilor, distrugerea buruienilor, distrugerea plantelor afectate de ciuperca prin ardere, utilizarea de rasaduri sanatoase.

Mana de sol a tomatelor este provocata de ciuperca Phytophthora parasitica, este specifica culturilor infiintate in spatii protejate si este favorizata de nerespectarea rotatiei culturilor. Boala afecteaza toate organele plantei: frunzele si tulpinile atacate se ofilesc si se usuca, pe fructe se remarca pete brune; semintele afecteate sunt sterile si nu germineaza.

Pentru a evita mana de sol, cultura trebuie infiintata pe terenuri bine drente, plantele trebuie palisate, pentru a se evita apropierea de sol iar irigarea trebuie realizata cumpatat prin picurare.

Alte boli care afecteaza puternic cultura de tomate in sere sunt: putregaiul radacinilor si fructelor de tomate, putregaiul cenusiu al tomatelor – botrytis cinerea, patarea cafenie a frunzelor, verticiloza tomatelor – verticillium dahliae.

cultivarea-tomatelor-in-sere

Cultura de patrunjel pentru frunze, usor de infiintat si intretinut
Sezonul hreanului, principalul condiment al muraturilor
autor: Bianca P / data: 26 Sep 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>