Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Boli infectioase si digestive care pot afecta efectivele de iepuri

Boli infectioase si digestive care pot afecta efectivele de iepuri

Cresterea iepurilor este o ramura zootehnica tot mai intens exploatata in tara noastra. O atentie sporita trebuie sa se acorde bolilor, pentru ca iepurii crescuti in captivitate sunt mult mai sensibili fata de cei salbatici.

Temperatura ambianta trebuie sa fie constanta pentru ca aceste animale sunt sensibile la variatii. O temperatura mai mica de 10 grade celsius, provoaca afectiuni respiratorii ce pot duce la moartea animalelor, dar si temperaturiile mai mari de 27 de grade celsius pot influenta negativ starea de sanatate.

Pincipalele boli care afecteaza iepurii sunt de natura digestiva si infectioasa.

Cele mai frecvente boli infectioase sunt: hemoragia septica , mixomatoza si scabia dermatomicoza.

Hemoragia Septica este o boala infectioasa produsa de germenii din genul Pasteurella,  care afecteaza toate organele animalului. Boala se caracterizeaza prin inflamatii hemoragice la nivelul mucoasei, creierului, splinei si ficatului. Afecteaza animalele indiferent de varsta iar exemplarele bolnave trebuie sacrificate si cadavrele trebuie distruse.

Mixomatoza este o alta boala infectocontagioasa provocata de un virus, este extrem de agrasiva si poate decima efectivul de animale. Virusul se transmite pe mai multe canale (apa, aer, apa, purici, capuse, tantari, paduchi) si este foarte rezistent la agenii fizici si chimici. Nu exista tratement pentru aceasta boala, singurul mod de prevenire este vaccinul.

Scabia dermatomicoza este o boala favorizata de igiena precara,  supra-aglomerarea incaperilor si carentele de vitamina A, D si E. Este o boala foarte periculoasa, pentru ca se transmite cu usurinta la om si alte animale. Pentru a preveni aparitia bolii adaposturile trebuie corect igienizate cu solutii corespunzatoare, numarul indivizilor dintr-o cusca trebuie sa fie optim si animelele trebuie sa primeasca ratii corespunzatoare de vitamine.

Bolile nutritionale ce pot afecta iepurii sunt cauzate de  hranirea incorecta.
Maladiile digestive manifestate prin balonarea, voma, gazele si diareea sunt cauzate de ratii necorespunzatoare si alimente nepotrivite. In aceasta situatie trebuie eliminate alimentele care care ii afecteaza in mod negativ si trebuie introduse cele adecvate.

Osteoperoza si  rahitul sunt boli ale oaselor cauzate de carentele de vitamine si minerale. Bolile se caracterizeaza prin descompunerea si fragilitatea oaselor. Alimentele indicate pentru prevenirea acestor boli sunt cele bogate in calciu precum lucerna si orzul.

hranirea corecta a iepurilor

Masuri menite sa imbunatateasca standardele de bunastare a bovinelor I
Cresterea si intretinerea iepurilor
autor: Bianca P / data: 03 Sep 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>