Acasa  »  Blog  »  copaciPomi   »   Boli, paraziti si daunatori la brazi

Boli, paraziti si daunatori la brazi

Bradul, Abies, este un gen care cuprinde numeroase specii de conifere din familia Pinaceae. Este raspandit in general in zonele muntoase din emisfera nordica, au talie mare si radacini pivotante adanci. Coroana bradului este piramidala, densa, umbroasa. Scoarta este brun cenusie si neteda. Frunzele de brad sunt aciculare, latite, si prezinta pe fata dorsala dungi albicioase de stomate. Conurile de brad sunt erecte si prezinta bractee  vizibile rasfrante.

Lemul de brad este un lemn usor, cu o densitate scazuta, este utilizat ca materie prima in industria prelucrarii lemnului. Poate fii transformat cu usurinta in piese de mobilier sau alte accesorii inedite. Casele construite din lemn de brad, ofera o izolare fonica si termica excelenta. Lemnul de brad insa are un mare dezavantaje, este un material usor combustibil.

De la brad mai sunt utilizate in scop terapeutic scoarta, frunzele si mugurii, bogate in tainuri si uleiuri volatile. Preparatele din brad pot fi utilizate pentru tratarea unor afectiuni interne ( vitaminoze, bronsite, ulcere venoase, scorbut, edem ) si a afectiunilor externe( ulceratii cutanate, pelada, helmintiaze, meteorism abdominal).

In perioada plantarii de primavara, datorita diferentelor climatice si a compozitiei diferite a solului, brazii pot fi vulnerabili la boli si atacul daunatorilor. Cele mai frecvente fenomene ce pot afecta brazii dupa plantare sunt: fainarea si rugina, de aceea in prima saptamana de la plantare trebuie aplicate tratamente specifice.

Cel mai agresiv daunator care afecteaza acest arbore este paianjenul rosu, o capusa mica de culoare galben-rosiatica, care isi depune ouale pe tulpina si frunzele bradului. Produce paguba insemanate in special in verile calduroase si secetoase. Pentru a combate ai a preveni imnultirea acestui daunator se impune aplicarea de tratemente chimice riguroase.

Musculitele albe, sunt daunatori ce se hranesc cu frunzulitele tinere ale bradului, ducand astfel la distorsionarea acelor si la depunerea de substante albicioase.

Pucicii plantelor sunt la fel de agresivi pentru brad ca si musculitele albe. Acesti daunatori sunt greu de controlat si pot fi indepartati doar cu ajutorul insecticidelor.

boli-la-brazi

Salcamul, arborele minune cu o mie de intrebuintari
Brazii de ghiveci, instructiuni de plantare si intretinere
Taguri: , , .
autor: Bianca P / data: 27 Dec 2016 / copaci, Pomi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>