Acasa  »  Blog  »  PomiPomi fructiferi   »   Boli si daunatori la cais

Boli si daunatori la cais

Casiul  – Prunus armeniaca – este un pom fructifere din familia Rosaceae, extrem de apreciat de romani. Fructele carnoase, de culoare galben-portocaliu sunt bogate in elemente nutritive de inalta calitate, vitamine, minerale si betacaroten. Caisele sunt consumate in stare proaspata, sunt transformate in dulceata, gem sau fermentate si distilate si transformate in palinca.

Pomii de cais au talie mica, prezinta coroana laga si deasa. Frunzele sunt lanceolate, fine la atingere si usor dintate pe margine. Florile de culoare roz au mireasma delicata si sunt apreciate de insecte si albine.

Bolile care afecteaza puternic caisul sunt: varsatul caiselor, rasucirea clorotica a frunzelor , ciuruirea bacteriana a frunzelor, cancerul bacterian.

Varsatul caiselor este o viroza provocata de Plum pox virus. Virusul afecteaza intai frunzele, pe suprafata carora se pot observa pete de culoare galben in forma circulara. Aceste manifestari pot disparea in timpul verii, insa se pot observa simptome noi pe fructele necoapte; pe suprafata caiselor crude se vad pete circulare de culoare galben. Fructele atacate nu ating maturitatea si cad prematur din pom. Virusul se raspandeste prin intermediul afidelor, a materialului saditor infectat si a ustensileor infectate.

Rasucirea clorotica a frunzelor  – Apricot chlorotic leafroll – este o microplasmoza care poate afecat puternic aceasta specie pomiola. Frunzele de la pomii afectati au culoare spalacita, nu cresc si se rasuces catre fata superioara. Pomii atacati nu rodesc normal si devin sensibili a inghet si alte boli. Fructele rezultate de la caisii afectati de rasucirea clorotica a frunzelor, nu au gustul specific.

Ciuruirea bacteriana a frunzelor este o boala produsa de Pseudomonas syringae pv morsprunorum. Bacteria ataca in principal lastarii tineri, dar ataca si celelalte organe: frunze si fructe. Aparitia ciuruirii bacteriene este favorizata de umiditatea  crescuta, insa boala evolueaza si cand timpul este uscat. Atacul acestei bacterii duce la deformarea fructelor si modificarea gustului, de aceea calitatea comerciala scade.

Dafinul - planta medicinala si ornamentala cu proprietati deosebite
Soiuri de nuc perfect adaptate conditiilor din Romania
autor: Bianca P / data: 22 Jun 2017 / Pomi, Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
gratian: Specificati,va rog,ca O.S.P.A. executa analiza solului si planul de fertilizare !...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>