Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Boli si daunatori la cultura de porumb

Boli si daunatori la cultura de porumb

Boli la porumb

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor de porumb este produs de agentul patogen Gibberella zeae. Boala ataca plantele de porumb, indiferent de stadiul de vegetatie este paguboasa si se raspandeste rapid si la culturile de grau si ovaz.  Atacul se manifesta cel mai frecvent pe tulpini si sitiuleti. In primele faze se pot observa pete colorate intai in galben, apoi in nuante de brun. Pe stiuletii afectati se pot vedea urme de mucegai de culoare rosiatic. Stiuletii afectati de aceasta sunt toxici.

Patarea cenusie a frunzelor de porumb este o boala produsa de ciuperci Setosphaeria turcica. Frunzele bolnave prezinta pete mari 10-12 cm de culoare galben-cenusiu. Petele au margini mai inchise la culoare si pot fi izolate, confluente sau pot acoperi intreaga frunza. De-a lungul petelor se formeaza sporulatia, care are culoare brun-cenusie. Tesuturile atacate de ciuperca necrozeaza si mor.

Taciunele prafos este o boala specifica cerealelor, provocata de  Sorosporium holci-sorghi. Boala ataca in special stiuletii de porumb si mugurii axilari. Primele simptome apar pe inflorescente, care pot fi afectate partial sau total. Pe organele afectate se pot observa pungi negricipase pline cu fructificatiile ciupercilor. Stiuletii se deformeaza si au aspect globulos.

Rugina porumbului este o bola care afecteaza mai rar hibrizii de porumb. Ciuperca afecteaza mai des culturile din sudul si vestul tarii, dar nici celelalte regiuni nu sunt ocolite. Boala afecteaza in primul rand frunzele, pe suprafetele carora se pot observa pete ruginii. Petele sunt inconjurate de margini galben deschis.

Daunatori la porumb

Tanymecus dilaticollis Gyll. – Gargarita frunzelor de porumb

Gargarita frunzelor de porumb se aseamana foarte tare cu ratisoara sfeclei, insa are dimensiuni mai mici. Culoarea corpului este burn-cenusiu, pe partea ventrala este mai deschisa. Adultii prezina ciocuri bine structurate numite rosturi. La gargarita frunzelor de porumb rostul este mai mare decat capul. Femele au talia mai mare decat a masculilor. Din cercetarile stiintifice reiese ca acest daunatori nu poate zbura, iar deplasarea se face prin mers.

Diabrotica virgifera virgifera – Le Conte-Viermele vestic al radacinilor de porumb

La aceasta insecta, cea mai periculoasa pentru porumb este larva. Aceasta poate ating lungimea de 13mm. Are corpul de culoare alb-galbui iar capul este negru. Larva de Diabrotica virgifera virgifera afecteaza radacinile plantelor. Porumbul afectat nu se dezvolta si nu fructifica corespunzator.

Cultura de orzoaica - caracteristici generale, soiuri de orzoaica
autor: Bianca P / data: 26 Jun 2017 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>