Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Boli si daunatori la cultura de sfecla de zahar

Boli si daunatori la cultura de sfecla de zahar

Sfecla de zahar  – Beta vulgaris – este o planta bogata in zaharuri. Radacinile pivotante si groase ale plantelor de sfecla de zahar sunt inconjurate in partea superioara de un buchet de frunze mari si ovale. Sfecla de zahar se cultiva pe suprafere intinse in tara noastra. Solurile trebuie bine pregatite inainte, pentru ca astfel se creaza conditii favorabile pentru dezvoltarea optima a radacinilor. Se recomanda solurile afanate, permeabile, bogate in apa. Terenurile pot fi imbogatite cu gonoi de grajd bine fermentat dar si cu substante complexe si micorelemente. Pentru a beneficia de o cultura rentabila, specialistii recomanda insamantarea terenului cu material saditor de calitate.

Lucrarile specifice de intretinere a culturi de sfecla de zahar sunt cele de prevenire a imburuienarii, prasile oarbe, raritul plantelor, lucrari de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor.Udaile sunt lucrari importante la sfecla dezahar. Recoltarea se realizeaza cand plantele ating maturitatea, mecanizat sau semi-mecanizat.

Boli si daunatori care afecteaza sfecla de zahar

Mozaicul frunzelor este o boala produsa de Beet mosaic virus. Simptomele apar la cateva zile de la infectare. Pe drunze se  pot observa nervuri de culoare galben si pete decolorte. Pe masura ce boala inainteaza tesuturile capata aspect mozaicat. Frunzele grav afectate nu se dezvolta normal si cad. Cele mai importante masuri de prevenire si combatere a mozaicului frunzelor la sfecla de zahar sunt: fertilizarea echilibrata, semanarea in epoca optima, distrugerea buruienilor, indepartarea plantelor cu simptome de boala din cultura.

Rizomania este o viroza produsa de Beet necrotic yellow vein virus. Virusul afecteaza plantele aflate in toate stadiile de vegetatie. Frunzele afectate de aceast virus necrozeaza si cad iar planta nu se mai dezvolta normal. Radacinile la plantele afectate au aspect de tarus si formeaza radacini laterale. Prevenirea si combaterea rizomaniei se realizeaza prin respectarea regulilor de baza: respectarea rotatiei culturii, evitarea terenurilor tasate si umede, combaterea buruienilor, combaterea daunatorilor.

Putrezirea plantutelor produsa de ciupercile din genul Phytium. Ciupercile afecteaza plantele aflate in primele stadii de vegetatie – pana la formarea primelor doua perechi de frunze. La plantele afectate se inmoaie coletul, zonele afectate se inmoaie si se zbarcesc, apoi putrezesc. Plantele afectate de ciuperci  din genul Phytium in primele stadii de dezvoltare nu supravietuiesc. Combaterea se face prin evitarea udarilor excesive, combaterea  bolilor si a daunatorilor, combaterea buruineilor.

Soiuri de rosii cu crestere nedeterminata. Seminte de rosii
Cum trebuie cultivata fasolea pentru pastai
autor: Bianca P / data: 26 Jun 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>