Acasa  »  Blog  »  copaciPomi   »   Brazii de ghiveci, instructiuni de plantare si intretinere

Brazii de ghiveci, instructiuni de plantare si intretinere

Brazii de ghiveci, sunt cele mai populare decoratiuni de Craciun, insa odata cu trecerea sarbatorilor brazii pot fi plantati in pepiniere, parcuri, gradini si crescuti ca atare.

Aceste conifere au o perioada de acomodare si crestere lenta, dupa replantare ( 1-2 ani), dupa care isi recapata ritmul normal de dezvoltare.

Brazii de ghiveci se caracterizeaza prin tulpini cilindrice drepte, scoarta ce acopera tulpina are culoare bruna spre cenusie. Coroana bradului este piramidala, cu ramuri  dispuse vetical pe trunchi. Frunzele aciculate, sunt uneori usor incovoiate. Au culoare verde inchis si pastreaza mirosul specific de rasina. Florile acestor pomi sunt unisexuat-monoice.

Acesti braz sunt putin pretentiosi la conditiile de clima si mediu, dar se dezvolta mai bine in solurile nisipoase si in cele lutoase. Rezista bine la secete, insa iubeste umezeala din sol si aer.

Plantarea poate fi realizata toamna- iarna, in perioada de repaos vegetativ, chiar si la temperaturi sub zero grade. Gropile in care vor fi plantati brazii trebuie sa aiba diamentru de 90X90 cm. Gropile pot fi sapate cu cateva zile inainte de plantare, daca solul nu este unul corespunzator, gropile trebui sa posede dimensiuni mai mari si trebui imbogatite cu cantitati generoasa de pamant fertil. La plantare se introduce balotul in groapa, in pozitie verticala, se efectueaza trei-patru taieri, in balot, pentru a relaxa radacinile. Se fixeaza pamantul in groapa pana este umpluta. Se taseaza usor cu ajutorul picioarelor sau a unor tasatoare speciale.

Lucrarile de ingrijire a brazilor plantati sunt: udare  (se realizeaza in functie de precipitatiile lunare, in primii doi ani de la plantre),  fertilizare( brazii au necesar mai ridicat ce fier si magneziu; nu trebuie fertilizati cu gunoi provenit de la animale), prevenire bolilor si daunatorilor. Forma naturala a coronamenului face ca lucrarile de taiere si cosmetizare la brazi sa nu fie necesare, insa la acesti pomi se pot realiza taieri de regenerare.

brazi-ghiveci

Boli, paraziti si daunatori la brazi
Cultura de smochin in Romania
Taguri: , , .
autor: Bianca P / data: 27 Dec 2016 / copaci, Pomi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>