Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Bunataturi din bucatarie: preparate traditionale de iarna

Bunataturi din bucatarie: preparate traditionale de iarna

Prepartele traditionale sunt acele bucate care au sintetizat gustul si obiceriurile gastronomice specifice. Bucataria tratitonala romaneasca cuprinde atat preparate de praznic, oranduite in functie de anotimp cat si preparate de zi cu zi.

Ciorba de perisoare, placintele cu mere si mancarea de musaca au fost preparate pe teritoriul tarii de mii de ani. Mamaliga este un alt preparat care a capatat popularitate in tara noastra imediat ce porumbul a inceput sa fie cultivat aici.

Caltabosii, carnatii, sarmalele, toba, ciorba de oase de porc,  cozonacul si piftia sunt preparate specifice sezonului de iarna, nelipsite de pe mesele festive ale romanilor, in sezonul de iarna.

Mamaliga era la inceputul secolului XIX  mancarea de baza a taranilor romani. Inca este obtinuta prin fierbera fainei de porumb in apa cu sare sau zer obtinut de la prelucrarea laptelui. Batranii obisnuiau sa o manance de Ignat cu prima friptura obtinuta din carnea proaspat taiata a porcului.

Toba este un alt preparat specific romanesc, este obtinuta din diferite parti ale capului porcului. Urechile, limba, sociciul si grasimea din zona cefei sunt ingredientele principale cale acestui preparat aromatizat cu foi de dafin, cimbru sare si piper. Toba este un preparat ce trebuie fiert si presat.

Caltabosii cunoscuti in numeroase zone si sub numele de chisca sau calbaj, sunt de fapt niste carnati obtinuti din maruntaiele fierte si tocate ale porcului. Compozitia difera de la o zona  la tari la alta, ca si ingredientele (adaos de orez, slanina si ceapa).

Carnatii de porc sunt obtinuti din carne si slanina de porc tocate si conimentate cu usturoi, boia de ardei, sare pipie si alte ingrediente. Pot fi pastrati si uscati pentru mai multe luni, sau pot fi consumati proaspeti gatiti la gratar sau in unsoare proprie.

produse-traditionale-din-carne-de-porc

Care sunt cele mai apreciate sortimente de zahar
Trufele, aurul ingropat in padurile romanesti
autor: Bianca P / data: 09 Nov 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>