Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Bunataturi din bucatarie: preparate traditionale de iarna

Bunataturi din bucatarie: preparate traditionale de iarna

Prepartele traditionale sunt acele bucate care au sintetizat gustul si obiceriurile gastronomice specifice. Bucataria tratitonala romaneasca cuprinde atat preparate de praznic, oranduite in functie de anotimp cat si preparate de zi cu zi.

Ciorba de perisoare, placintele cu mere si mancarea de musaca au fost preparate pe teritoriul tarii de mii de ani. Mamaliga este un alt preparat care a capatat popularitate in tara noastra imediat ce porumbul a inceput sa fie cultivat aici.

Caltabosii, carnatii, sarmalele, toba, ciorba de oase de porc,  cozonacul si piftia sunt preparate specifice sezonului de iarna, nelipsite de pe mesele festive ale romanilor, in sezonul de iarna.

Mamaliga era la inceputul secolului XIX  mancarea de baza a taranilor romani. Inca este obtinuta prin fierbera fainei de porumb in apa cu sare sau zer obtinut de la prelucrarea laptelui. Batranii obisnuiau sa o manance de Ignat cu prima friptura obtinuta din carnea proaspat taiata a porcului.

Toba este un alt preparat specific romanesc, este obtinuta din diferite parti ale capului porcului. Urechile, limba, sociciul si grasimea din zona cefei sunt ingredientele principale cale acestui preparat aromatizat cu foi de dafin, cimbru sare si piper. Toba este un preparat ce trebuie fiert si presat.

Caltabosii cunoscuti in numeroase zone si sub numele de chisca sau calbaj, sunt de fapt niste carnati obtinuti din maruntaiele fierte si tocate ale porcului. Compozitia difera de la o zona  la tari la alta, ca si ingredientele (adaos de orez, slanina si ceapa).

Carnatii de porc sunt obtinuti din carne si slanina de porc tocate si conimentate cu usturoi, boia de ardei, sare pipie si alte ingrediente. Pot fi pastrati si uscati pentru mai multe luni, sau pot fi consumati proaspeti gatiti la gratar sau in unsoare proprie.

produse-traditionale-din-carne-de-porc

Care sunt cele mai apreciate sortimente de zahar
Trufele, aurul ingropat in padurile romanesti
autor: Bianca P / data: 09 Nov 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>