Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Caracteristici speciale la cultura de floarea soarelui

Caracteristici speciale la cultura de floarea soarelui

Floarea-soarelui este planta oleifera cu importanta deosebita pentru economia romanesca. Achenele obtinute de la floarea – soarelui contin in proportie de 50-60 % ulei cu caliti alimentare deosebite si grad crescut e conservabilitate. Uleiul de floarea-soarelui este gustos, sanatos si are efecte benefice asupra sanatatii. Acest produs poate fi obtinut in  urma procesului de rafinare.

Cultura de floarea-soarelui particularitati

Floarea-soarelui – Helianthus annuus – este cunoscuta in popor si sub numele de Rasarita, face parte din familia Astraceae si este cultivata pentru semintele bogate in ulei. Racinile sunt pivotante, puterice si viguroase, tulpinile se termina cu un calatidiu. Calatidiliile dezvoltate sunt mari si prezinta receptacul plan de culoare galben. Frunzele sunt mari, intregi si prezinta petioale viguroase.

Cultura de floarea-soarelui se dezvolta bine in solurile profunde cu PH cuprins intre 7 si 8.  Solurile trebuie sa fie bogate in apa si sa pastreze la nivel optim umiditatea. Cultura de rasarita nu trebuie infiintata soluri nisipoase sau cu textura medie. Premergatoarele perfecte pentru aceasta cultura sunt cerealele de toamna, care lasa rezerve importante de apa in sol. Trebuie evitate culturile care dezvolta boli comune; de asmeena trebuie respectata rotatia cuturii.

Samanta utilizata pentru infiintarea culturii trebuie sa fie certificata,  procurata de la surse atestate si aprobate de institutile specializate. Se recomanda tratarea materialului impotriva principalilor daunatori. Fertilizarea culturii trebuie realizata cu substante complexe de fosfor ( gunoi de grajd, ingrasaminte simple sau complexe).

Lucrarile specifice de intretinere a cultruii sunt cele de prevenire a imburuienarii. Trebuie realizare lucrari  mecanice si chimice de prevenirea si combatere a buruienilor. Se recomanda discuirea si realizarea de tratamente cu gilfosat. Pentru a se obtine o cantitate cat mai mare de seminte se recomanda polenizare suplimentara a culturii cu ajutorul familiilor de albine.

Recoltare mecanizata se realizeaza cand semintele ating umiditatea maxima de 10%. Procesul de recoltare poate incepe cand calatidiile capata culoare bruna si brun-galbuie.

Soiuri de trandafir usor valorificat
Care sunt cei mai periculosi daunatori ai porumbului
autor: Bianca P / data: 19 Jun 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>