Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Caracteristici uleiuri vegetale. Metode de obtinere a uleiurilor alimentare I

Caracteristici uleiuri vegetale. Metode de obtinere a uleiurilor alimentare I

Uleiurile sunt acele substante cu consistenta vascoasa, obtinute prin diferite procese de laborator sau industriale, din anumite seminte ale plantelor oleagioniase. Uleiurile au propietatea de a fi nemiscibile cu apa.

Utilizarile uleiurilor vegetale sunt numeroase: sunt baza pentru prepararea si procesarea alimentelor. Anumite uleiuri sunt folosite in medicina naturista ca tratament adjuvant pentru combaterea unor afectiuni digestive. Uleiul este materie principala pentru obtinerea biodizelului.

In alimentatia umana uleiul reprezinta o grupa importanta care duce la buna functionare a organismului. Sunt bogate in grasimi, proteine, glucide, lipide minerale, vitamine si acizi grasi esentiali.  Specialistii nutritionisti recomanda folosirea uleiurilor in alimentatie nepreparate termic, pentru ca la temperatura inalta emana substante care au potential cancerigen.

Conform studiilor efectuate de APC Romania -uleiurile de calitate au in compozitie in mare parte trigliceride, acizi grasi saturati, acizi grasi mono-saturati si acizi grasi poli-saturati. Uleiurile au in compozitie vitamine liposolubile precum Vitamina A, vitamina D, vitamina E.

Caracteristicile uleiurilor vegetale

Culoarea, mirosul, vascozitatea, punctul de topire, temperatura de ardere (fumegare), temperatura de fierbere, modul de comportare asupra flacarii, sunt cativa parametriii care ofera informatii esentiale cu privire la calitatea si prospetimea uleiului.

Gustul, mirosul, culoarea sunt caracteristici oferite de materia prima din care sunt obtinute. Uleiurile vegetale au gust si miros dirijat de plantele din care sunt obtinute, insa vascozitatea este asemanatoare, indiferent de materia prima.

Specialistii nu recomanda prepararea termica a uleiurilor din soia, rapita, floare-soarelui si porumb, pentru ca acesta formeaza compusi toxici in timpul procesului de prajire. Uleiurile vegetale rafinate au puncte ridicate de fierbere, cca. 230 grade celsius.

Metode de producere a uleiului

Uleiurile obtinute prin presarea la rece a semintelor (floarea-soarelui, nuci, susan) sau a pulpei fructelor ( masline) se numesc extra-virgine. Lichidul obtinut prin acest proces este limpede, stralucitor, are culoare galben, foarte frumoasa si nu are miros.

Uleiurile obtinute cu ajutorul solventilor si cele obtinute din samburi au culoare galben-verzui. Sunt folosite pentru prajit, pentru obtinerea unor creme, sapunuri si a altor produse cosmetice.

Caracteristici uleiuri vegetale. Metode de obtinere a uleiurilor alimentare II
Cresterea prepelitelor pentru oua
autor: Bianca P / data: 02 Aug 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>