Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Caracteristici uleiuri vegetale. Metode de obtinere a uleiurilor alimentare II

Caracteristici uleiuri vegetale. Metode de obtinere a uleiurilor alimentare II

Uleiurile brute sunt supuse proceselor de rafinare pentru a capata culoare placuta si pentru a beneficia de un grad mai ridicat de limpezime.

Procesul de producerea a uleiruilor presupune mai multe etape esentiale: sortare, curatare, spalare, detasare, decorticare, tratare termica, divizare, presare, decantare s.a. Numeroase tipuri de ulei sunt in final supuse unor ample procese de rafinare, pentri corectarea consistentei, culorii si a limpezitatii.

Tipuri de uleiuri vegetale

Organizatiile internationale alimentare si de nutritia au impartit uleiurile vegetale in mai multe clase: virgin (extra-virgin, virgin, virgin ordinar), virgin lampant (folosit in scop industrial), rafinat, brut (obtinut cu ajutorul solventilor).

Uleiul de rapita, este conform specialistilor foarte bun, pentru ca are in compozitie cantitati generoase de acizi grasi esentiali omega 6 si omega 3. Contine grasimi nesaturate in proportie de 6%, grasimi monosaturata 62% si grasimi polisaturate 32%. Uleiul de rapita poate fi consumat crud, pentru coacere, sosuri si salate. Nu se recomanda la prajit.

Uleiul de migdale, este un preparat intens aromat. Atinge punctul de fumegare la 221 grade celsiuis. Este bogat in omega 6 si grasimi monosaturate, insa nu are omega 3. Este destinat pentru coacere, obtinerea sosurilor si aromtizarea salatelor.

Uleiul de floarea soarelui, este cel mai popular tip de ulei folosit in tara noastra si este bogat in vitamina E. Uleiul de floarea-soarelui este stabil, dar este foarte sensibil, in procesul de prajire devin nociv. Un alt dezavantj este ca substanta este supusa rafinarii intense, si produsul finit contine rezidruuri de chimicale din grasimi nesaturate. Este folosit pentru salate, sosuri, gatit, unturi.

Uleiul de avocado, este mai putin popular in tara noastra, insa prezinta calitati nutritionale deosebite. Este bogat in vitamine, grasimi monosaturate si antioxidanti. Are punct de fumegaare ridicat, deci se preteaza bine pentru preparare termica. Uleiul de avocado este scump si are termen de valabilitate scurt, deci este mai putin accesibil romanilor. Poate fi folosit pentru  fripturi, sosuri si sote-uri.

Caracteristici uleiuri vegetale. Metode de obtinere a uleiurilor alimentare III
Caracteristici uleiuri vegetale. Metode de obtinere a uleiurilor alimentare I
autor: Bianca P / data: 02 Aug 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>