Acasa  »  Blog  »  Traditii romanesti   »   Caracteristicile branzei telemea

Caracteristicile branzei telemea

Telemeaua este un preparat cu calitati nutritive deosebite, este o delicatesa culinara nu este doar o forma de conservare a laptelui. Acest preparat este in sine este unul dintre cele mai complexe produse alimentare, prin valoarea nutritionala si biologica.

Branza telemea este cea mai raspandita, consumata si apreciata dintre toate preparatele ce au la baza diferite sortimente de lapte. Poate fi consumata ca gustare sau asociata cu mancarea de la o masa, pentru ca este o un aliment foarte hranitor.

In urma studiilor efectuate s-a demonstrat ca consumul de telemea are numeroase beneficii asupra starii de sanatate: micsoreaza tensiunea arteriala, previne osteoporoza si incetineste evolutia ei, scade riscul de cancer si creste rezistenta la boli, inlatura stresul si amelioreaza dispozitia, previne aparitia cariilor dentare, oferind protectie impotriva atacului acid al bacteriilor. Aceast sortiment are continut ridicat de apa (poate ajunge pana la 50%) si grasime (cca. 25%). Este foarte bogata in nutrienti, proteine, vitamine si minerale. Telemeaua contine in cantitati mari calciu si fosfor, iar in cantitati mai mici magneziu, zinc si iod. Este foarte bogata in vitamina A.

Branza telemea trebuie obtinuta din lapte provenit de la animale sanatoase, care sa aiba culoare alb sau alb galbui. Laptele de vaca, oaie, bivolita, capra, integral sau partial degresat este materia prima pentru branzeturi. Exist diferite tipuri de branzeturi ce se realizeaza din lapte cu continut sporit de grasime, proteine din zer, lapte degresat, zer si lapte praf.

Telemeaua trebuie aiba culoare alba si textura fina dar sa nu posede aspect perfect portelanat. Daca pe suprafata acesteia se observa puncte galbene, inseamana ca poate contine si alte elemente inafara de lapte si cheag.

Gaurelele din interior nu trebuie sa fie foarte numeroase! prezenta acestora in numar mare denota proasta calitate si igiena precara. Continutul de sare a telemelei nu trebui sa fie mai mare de 3%.

branza telemea caracteristicci, gust, culoare, aroma

Obiceiuri si traditii batranesti la culesul viei
Specialitati din lapte - telemeaua, produs cu traditie si calitati deosebite
Taguri: , , .
autor: Bianca P / data: 01 Aug 2016 / Traditii romanesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>