Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Care sunt aspectele mai putin cunoscute ale cultuii de soc negru

Care sunt aspectele mai putin cunoscute ale cultuii de soc negru

Socul Negru -Sambucus nigra –  este un arbust originar din Europa, ce face parte din familia  Adoxaceae. Socul creste in mod spontan in aproape toate zonele din Europa, Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Este o planta care se dezvolta foarte bine pe orice tip de sol si nu este pretentioasa fata de conditiile de lumina. Socul negru poate fi intalnit frecvent in gradini, lizierele padurii, pe marginea drumurilor si chiar in zone necultivata. Culturile de soc negru sunt relativ noi pentru romani, insa florile si fructele acestor plante sunt usor de valorificat.

Soc Negru – caracteristici generale

Arbustii de soc negru sunt folositi si ca arbusti ornamentali, aspectul acestora fiind foarte placut. Este mai putin cultivat pentru ca frunzele, tulpinile, lastarii si fructele necoapte contin cantitati mari de  glicozita cianogenica, o substanta toxica pentru organismul uman si pentru mamifere.

Pomii de soc ajung la maturitate la trei ani de la plantare, iar durata de viata a acestora este de aproximativ 40 de ani. Arbustii sunt vigurosi  si cresc rapid in primii ani de la plantare, inaltimea maxima a acestora este de cca. 7-8 m. Tulpina pomului  este acoperita de scoarta de culoare cenusie cu numeroase striatii ai are aspect de crapat.  Lastarii ce se dezvolta pe colet ating pana la 70-80 cm la sfarsitul lunii aprilie, deci au un ritm de crestere mai intens fata de alte specii pomicole.  Frunzele se soc au miros intens, foarte placut pentru oameni, sunt penat compuse si sunt prinse de petioale scurte.

Florile socului negru sunt marunte au culoare alba si au miros puternic patrunzator. Cresc in inflorescente umbeliforme si au aspect estetic foarte placut. Florile au mireasma placuta si aroma racoritoare. Fructele de soc negru sunt bace globloase, au pulpa suculenta dulce foarte placuta. Pielita ce le acopera este neagra si lucioasa. Fructele pot fi consumate doar cand sunt foarte bine coapte, pot fi pastrate la frigider pentru 24-36 de ore.

Care sunt cele mai apreciate soiuri de prun renclod
Care sunt soiurile de pepene galben apreciate de romani
autor: Bianca P / data: 13 Jul 2017 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Frankbon: канал посуточно бала...
alllacog: в фотоаппарат: https://alideals.info/nedorogie-elektronnye-muzhskie-chasy-s-aliekspress/...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>