Acasa  »  Blog  »  FructePomi fructiferi   »   Care sunt bolile care produc caderea fructelor la prun

Care sunt bolile care produc caderea fructelor la prun

Prunul este o specie pomicola cu o lunga traditie in  tara noastra. Este considerat din stramosi, pomul vietii si al sperantei. Prunul se cultiva in toate zonele tarii, insa se dezvolta cel mai bine in zonele deluroase si in regiunile subcarpatice.

Aceasta specie pomicola este atacata de numeroase boli si daunatori, de aceea este important sa se constituie un plan riguros de prevenire si combatere a agentilor patogeni care produc daune mari si pagube substantiale.

Varsatul prunului este o boala virtotica cunoscuta de multi sub numele de Sharka.  Este o boala foarte periculoasa, care produce pagube importante si se raspandeste extrem de rapid de la un pom la altul. Boala a fost descoperita si descrisa pentru prima data in Macedonia in timpul primului Razboi Mondial. In Romania a fost observata pentru prima data in livezile din Oltenia, Muntenia si transilvania in 1922. Virusul care produce varsatul prunului afecteaza si alte specii pomicole: cais, piersic, nectarin, zarzar, corcodus.

Boala ataca frunzele si fructele, pe suprafetele acestora se pot observa pete de culoare verde deschis sau galbui, in forma circulara. Simptomele apara si in lunile mai-iunie si in august septembrie. Boala se generalizeaza dupa trei- patru ani si afecteaza toata coroana. Fructele afectate nu mai cresc, prezinta adancituri pe suprafata si scurgeri de clei. Fructele tinere afectate, nu ajung la maturitate si cad inainte de vreme.

Ciuruirea bacteriana a frunzelor este o boala provocata de agentul bacterian  Xanthomonas pruni. Boala isi are originea pe continentul american, si de acolo s-a raspandit in toata lumea. La noi in tara a fost prima data descrisa in 1960. Bacteria ataca toate speciile pomicole si produce pagube extrem de importante in livezi.

Ciuruirea bacteriana a frunzelor afecteaza frunzele, fructele si lastarii fragezi, nelignificati. Pe frunzele afectate se observa la inceput pete circulare, de dimensiuni mici. Pe masura ce boala evolueaza, tesuturile necrozeaza, se  usuca si cad. Pe fructe se pot vedea pete circulare, de culoare rosiatica, care pe masura ce evolueaza boala, se brunifica si capata aspect umed. Fructele afectate putrezesc inainte de a ajunge la maturitate. ­­­­

Particularitati la cultura de visin
autor: Bianca P / data: 19 May 2017 / Fructe, Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>