Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Care sunt caracteristicile culturii de mac

Care sunt caracteristicile culturii de mac

Macul (Papaver somniferum) este o planta erbacee care se dezvolta bine in zonele cu climat cald. Se intalneste in Romania in flora spontana, pe campuri, pe ogoare, in poieni, gradini sau dealuri. Macul este cultivat in tara, insa pe suprafete restranse. Aceasta planta este principala sursa de opium natural. Din aceasta substanta sunt extrase numeroase derivate cu rol esential in medicina. Morfina,  tebaina, codeina si oripavina sunt doar cateva dintre produsele obtinute din semintele de mac.

Plantele au radacini pivotante lungi si groase. Adancimea radacinilor poate ajunge si pana la  80 de cm. Tulpinile sunt inalte, netede, subtiri si cresc drepte. Frunzele cresc alternant, sunt acopertie cu strat fin de ceara si au margini neregulate. Florile sunt mari, solitare si au aspect impresionat. Fructele sunt capsule ovale si au stigmat persistent.

Cum se obtine o cultura de mac frumoasa

Chiar daca iubesc climatul cald, semintele de mac incepe germinarea de la temperatura de 1 grad calsius. Plantele tinere suporta bine temperaturile de -10 grade celsius, deci cultura nu este afectata de gerurile tarzii. In prioada de inflorire plantele de Papaver somniferum au necesar ridicat de caldura si apa.

Terenul trebuie pregatit temeinic, inca din toamna, imediat dupa desfiintarea culturii anterioare. In aceasta etapa se realizeaza aratura de baza, discuirea si fertilizarea cu substante chimice complexe (superfosfat, sare potasica, s.a). In primavara se pregateste patul germinativ si se executa lucrari de tavalugire si grapare.

Semanatul se realizeaza primavara timpuriu cand solul este bogat in apa.Lucrarile de intretinere specifice la cultura de mac sunt cele de indepartare a crustei, prasile manuale, rarit , prasile mecanice si udari. Sunt importante si lucrarile de combatere a bolilor si daunatorilor.

Recoltarea macului se realizeaza cand plantele ating maturitate deplina. Aceasta operatiune trebuie realizata pe timp frumos. Snopii formati trebuie pusi la uscat. Cand sunt complet uscate, capsulele se rup si se depoziteaza.

Avantajele culturii de lavanda. Cum trebuie intretinuta plantatia de lavanda
Care sunt cele mai productive soiuri de lucerna si care sunt particularitatile acestei culturi
autor: Bianca P / data: 17 May 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>