Acasa  »  Blog  »  Pasari   »   Care sunt cele mai agresive boli care pot afecta pasarile in sezonul cald

Care sunt cele mai agresive boli care pot afecta pasarile in sezonul cald

Sezonul cald vine de multe ori si cu numeroase boli care pot afecta starea de sanatate a pasarilor crescute in gospodarie sau in fermele specializate. Tarcul, adaposturile, rezervoarele de hrana si de apa, ale pasarilor pot fi sursa de agenti patogeni, in special in sezonul cald. Anumite boli pot afecta o singura pasare, altele un intreg card. Pentru a preveni imbolnavirile colective medicii veterinari recomanda urmarirea perioadica a pasarilor si instaurarea carantieni de la primele semen de imbolnavire. Cele mai frecvente semnale de imbolnavire sunt lipsa apetitului, modificarea satarii generale a pasarii, modificarea consistentei excermentelor, modificarea aspectului penajului.

O afectiune care a afectat in ultimii ani pasarile din tara este gripa aviara. Aceasat boala este cauzata de mutatia virusului gripal si este foarte grava datorita gradului mare de contagiozitate. Virusul se transmite la om si poate provoca forme agresive de boala. Sursa de contaminarea a gripei aviare o constituie pasarile migratoare. Virusul afecteaza toate speciile de pasari ( curci, gaste, rate, gaini, bibilici, lebede, s.a), si uneori poate produce daune totale.
Pasarile afectate manifesta in prima parte a bolii, aspect ciufulit, stare usor alterata si scaderea productiei de oua. Pe masura ce evolueaza boala, pasarile pierd apetitul, penajul devine murdar si au fecale modificate. Dupa 48 de ore de la primele simptome survine decesul. Ca metoda de preventie specialistii recomanda vaccinarea pasarilor.

Trichomonoza, este o boala produsa de agentii patogeni din familia Trichomonadidae. Boala apare mai frecvent la pasarile tinere, pe fondul igienie precare. Principalele surse de contaminare sunt furajele infestate, apa si excrementele contaminate. Pasarile afectate prezinta apatie se manifesta lipsa poftei de mancare, diaree, stopare a cresterii si mai tarziu moartea. Boala afecteaza ganile, curcile, ratele si mai rar gastele. Diagnosticul bolii se pune in urma examenelor specializate de laborator.

Holera aviara este o boala cu rata de mortalitate ridicata, produsa de Pasteurella multocida . Afecteaza pasarile cu varsta mai mare de 16 saptamani, principalele surse de infectie sunt pasarile bolnave, hrana si adapatorile contaminate. Pasarile afectate pierd apetitul, scad rapid in greutate si au dificultate de respirare. Pasarile bolnave trebuie izolate si chiar daca sunt tratate  nu se recupereaza complet.

Avantajele cresterii gastelor in sistem free range
Cresterea ratelor pentru consum. Rase de rate usor de crescut in gospodarie
autor: admin / data: 05 May 2017 / Pasari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>