Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Care sunt cele mai agresive boli la iepurii de casa

Care sunt cele mai agresive boli la iepurii de casa

Iepurii de casa sunt animale care de se dezvolta frumos cand sunt corect ingijiti. Principalii factori care duc la aparitia bolilor la iepuri sunt constitutia generala a animalelor, rasa, predispozitia la imbolnaviri, influente extrene (agenti patogeni, mancare alterata sau furaje de proasta calitate). Stresul de dupa nastere poate afecta sistemul imunitar al  iepurilor si astfel pot aparea imbolnaviri.

Iepurii de casa pot fi atacati de virusi, bacterii si coccidii. Principalele semne de imbolnavire sunt: apetit scazut, balonari, modificarea formei si a consistentei  excrementelor, respiratie zgomotoasa, aparitia secretiilor oculare, pierdere in greutate, caderea parului, modificarea organelor genitale.

Cauzele apariteii bolilor la iepuri

Principalele cauza care duc  la aparitia bolilor sunt: deficiente ereditare, carentele nutritionale, deficiente de intretinerea a animalelor, intoxicatii, infectii cu diferiti agenti patogeni (virusuri, bacterii), raniri.

Pentru a asigura bunastarea iepurilor, este importanta verificarea si observarea zilnica a starii acestora. Anumite erori, de crestere pot crea dezechilibre. Frigul, caldura excesiva, amenajarea incorecta a boxelor, aglomeratia in custi si curatenia deficitara, sunt alti factori care pot afecta bunastarea iepurilor.

Mixomatoza  – este una dintre cele mai agresive viroze. Boala este foarte contagioasa si se transmite cu repeziciune de la un animal la altul. Principalii vectori de transmitere a bolii sunt tantarii, mustele si purici. Boala se caracterizeaza prin aparitia unor formatiuni pseudo-tumorale pe pielea capului si organele genitale.

Primele simptome sunt febra si inapetenta; pe masura ce nodulii se generalizeaza apar si deficientele respiratorii. In cazurile grave iepurii mor la 2-10 zile de la infestare, in cazurile mai putin grave bola se prelungeste pana la 4 saptamani.

Cele mai eficiente metode de prevenire a mixomatozei sunt vaccinare, deparazitarea animaleor si pastrarea curateniei in boxe.

Boala hemoragica a iepurilor este o boala care ataca  cu precadere indivizii din rasa Angora. Boala evolueaza adesea rapid si are ca efect decesul animalelor.

Contaminarea se face prin contact direct cu animale infestate, secretii sau excremente ale animelelor infestate. Boala poate debuta brusc, uneori iepurii mor fara a manifesta simptome.

Cum poate fi infiintata o ferma de rate. Care sunt avantajele cresterii ratelor
Febra aftoasa, Antraxul, Bruceloza, Paratuberculoza, Leptospiroza - boli ce afecteaza bunastarea caprinelor
autor: Bianca P / data: 24 Jul 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

dariaZiC: Магазин acc-game.shop очень порадовал, ранее скептично относился к тако...
BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>