Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Care sunt cele mai apreciate sortimente de zahar

Care sunt cele mai apreciate sortimente de zahar

Zaharul este un aliment obtinut prin prelucrearea sfeclei de zahar sau a trestiei de zahar. Contine cantitati mari de zaharoza si este utilizat in industira alimetara pentru a indulci mancarurile si bauturile.

Pe piata din Romania sunt mai utilizate mai intens doua tipuri de zahar:  zaharul brut, nerafinat care pastreaza si substante nutritive din materia prima din care este prelucrat si zaharul alb rafinat caracterizat doar prin continut ridicat de zaharoza, celelalte elemente fiind eliminate prin procesarea chimica.

Zaharul din trestie se obtine in general in tarile cu clima calda iar in cele cu clima temperata se produce cel obtinut din sfecla. Principalele state producatoare de zahar sunt Brazilia, India, China, Germania, Franta si Polonia.

Zaharul este un aliment bogat in calorii cu valoare nutritiva mai scazuta: carbohidrati si cantitati mici de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc si acid folic.

In tarile orientale zaharul este un aliment cu o istorie bogata, in India fiind obtinut de mai bine de doua miii de ani. In Europa a ajuns mai tarziu, din perioada evului mediu. In prezent datorita tehnologiei moderne din fabricile bine echipate se pot  obtinerea cantitati remarcabile de zahar: in 24 de ore pot fi prelucreate si 2000 de tone.

Organizatia Mondiala a Sanatatii  si Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie au impus insa anumite standarde si sortimente ce pot fi obtinute in fabricile din intreaga lume: zahar brut, nerafinat, zahar alb, care trebuie sa contina 99,8 % zaharoza cristalizata; zahar brut din trestie de zahar, zahar pudra; zahar cubic, obtinut prin lipirea sub presiune a cristalelor umidificate; zahar brun, din trestie sau sfecla de zahar.

Zaharul brun este obtinut prin prelucrarea sfeclei de zahar, este varianta cea mai sanatoasa dintre toate sortimentele obtinute din sfecla. Culoarea bruna se datoreaza cantitatii de melasa adaugata in procesul de prelucrare.

Zaharul alb rafinat este principalul produs obtinut de la sfecla de zahar. Materia prima este supusa unor procese chimice complexe care distrug numerosi nutrienti. In procesul de rafinare sunt utilizati si numerosi aditivi alimenteri (E-uri) care pot afecta negativ starea de sanatate.

Zaharul brut nerafinat,  este principalul produs obtinut de la trestia de zahar, aroma si savoarea acestuia este deosebita si inconfundabila.

zahar-tipuri-de-zahar

Tehnologia de obtinere a zaharului din sfecla
Bunataturi din bucatarie: preparate traditionale de iarna
autor: Bianca P / data: 10 Nov 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>