Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Care sunt cele mai bune metode de plantare a smochinului

Care sunt cele mai bune metode de plantare a smochinului

Smochinul, Ficus carica, este un pom din familia Moracear, originar din Asia Mica  a fost calimatiza in Bazinul Marii Mediterana. Copacul inrudit cu dudul se dezvolta foarte bine in zonele cu clima calda, este sensibil la temperaturi scazute, nu tolereaza gerurile. In zonele cu umiditate crescuta, fructele se inmoaie si crapa pe craca, fara a putea fi recoltate.

Planta de Ficus carica  creste sub forma de tufa mare, care poate fi dirijata ca pom, ce atinge si inaltimea de 8 m. Frunzele acestuia cad, asemeni arborilor din zona cu clima temperata. Frunzele smochinului sunt mari lobate si au culoare verde-viu. Pomii fructifica la 2-3 anii de la plantare, iar maturarea fructelor dureaza aproximativ doi ani.

Smochinii pot fi intalniti in gradinile din Dobrogea, Oltenia si sudul Bantului. Pot fi cultivati in Romania in gradini, parcuri si containere, insa trebuie protejati in timpul iernii.

Smochinii crescuti in Container

Aceasta planta poate fi cultivata in containere, care pot avea volum de 40l-50l. Vasele pomilor trebuie modificate progresiv pe masura ce planta se dezvolta si creste. Un recipient prea mare pentru o planta mica, favorizeaza dezvoltarea sistemului radicular in detrimentul organelor de fructificare.

Smochinul iubeste lumina, are necesar de lumina de minim 8 ore zilnic. Pentru o buna dezvoltare se recomanda ca recipientul sa fie asezat in cele mai luminoase zone. Trebuie stiut ca tulpinile smochinilor sunt sensibile la actiunea directa a soarelui si pot suferi arsuri.Pentru a se evita acest fenomen, se recomanda vopsirea scoartei cu huma alba.

Smochinii cultivati in gradina

Smochinii dezvolta in primii ani sistem radiculat puternic, si incepe fructificarea dupa al patrulea an de la plantare. Pentru a pacali pomul si pentru a-l face sa fructifice mai repede, groapa de plantare poate fi captusita cu pietre, astfel smochinnul va dezvolta mai rapid ramurile roditoare.

Pomii de smochin au necesar ridicat de substante nutritive, de aceea se recomanda fertilizarea cu substante bogate in azot, este o lucrare ce  favorizeaza obtinerea unei productii mari de smochine.

Particularitati la livada de nuc. Care sunt cele mai productive soiuri de nuc
Care sunt cele mai prolifice soiuri romanesti de piersic
autor: Bianca P / data: 12 May 2017 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>