Acasa  »  Blog  »  CerealeFructeLegume   »   Care sunt cele mai eficiente metode de combatere a daunatorilor: viremele sarma, viespea rapitei, gargarita sfeclei

Care sunt cele mai eficiente metode de combatere a daunatorilor: viremele sarma, viespea rapitei, gargarita sfeclei

Daunatorii sunt insecte, vermi sau arahnide, care afecteaza culturile in mai multe moduri: in primul rand prin daunele care le produc hranindu-se cu organele plantelor; daunatorii sunt periculosi si datorita bolilor pe care le transmit. Viespea rapitei este un vector important care transmite viroze, de asemena ranile realizate de acesti daunatori se pot infecta iar anumite organe pot fi pierdute.

Viermele de sarma – Agriotes spp.

Acest dauantor este intalnit in toate zonele tarii si afecteaza toate culturile agricole. Adultii prezinta corp lung si subtire, culoarea variaza de la brun deschis la roscat inchis. Larvele mature au lungimea de 20-25 mm. Corpul acestor viermi este acoperit cu o substana chitinoasa, care le confera aspect rigid.

Viermii de saram se dezvolta pe parcursul a cinci ani. Adultii ataca culturile in lunile mai-iunie, se granesc cu polenul florilor din flora spontana. Larvele cresc in sol si se hranesc cu humus, stadiul de larva dureaza aproximativ 3 ani, timp in care cresc si naparlesc. Acesta produc cele mai mari pagube culturilor agricole. In anul patru larvele se transforma in pupe, apoi in adulti si reiau ciclul evolutiv. Combaterea viemelui de sarma se face prin tratarea semintelor semanate.

Viespea rapitei – Athalia rosae

Dauntor ce afecteaza culturil agricole pe toata suprafata tarii. Adultii au lungimea medie de 6-8 mm, cap negru, torace brun-roscat si abdomen  rosu-galbui. Viespea rapitei dezvolta doua generatii pe an. In timpul iernii larvele acestei insecte hiberneaza in sol.

Acest daunator afecteaza cu precadere culturile de Crucifere. Cele mai atacate sunt de obicei campurile de rapita si mustar, insa nici cele de conopida varza si gulii nu raman neafectate. Pentru combaterea viespiei, specialistii recomanda tratamentele profilactice cu substantte insecticide.

Gargarita sfeclei – Bothynoderes punctiventris

Acceasta insecta afecteaza cu precadere culturile din Campia Dunarii, Dobrogea si Banat.  Ciclul de viata al gargaritelor este de un an, adultii ies din hibernare cand temperatura solulului este de 10-13 grade celsius. Ataca primavara devreme culturile de loboda, dupa care migreaza catre cele de sfacla. Atacul gargaritelor sfeclei este agesiv, iar adaunele pot fi de 70-80%.

Cea mai eficineta metoda de combatere este tratarea materialului semincer cu substante specifice.

 

Ciresele fructe bogate in vitamine ce nu trebuie evitate in sezonul de vara
Tehnologia de cultura a hreanului, particularitati planta
autor: Bianca P / data: 05 Jun 2017 / Cereale, Fructe, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>