Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de castraveti

Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de castraveti

Castravetii sunt legume extrem de apreciate, in special in sezonul de vara. Plantele ce fac parte din familia Cucurbitaceae si sunt inrudite cu dovleacul, pepenele galben, pepenele verde. Sunt plante originare din India ce se dezvolta foarte bine in conditii se caldura si lumina speciale.

Principalele boli care pot afecta cultura de castravete sunt produse de virusuri, bacterii si ciuperci.

Mozaicul castravetilor este cea mai agresiva viroza la castraveti. Boala afectaza si culturile de pepene galben si pepene verde, tomate, vinete si mai putin pe cele de dovleac.  Cucumber mosaic virus este agentul patogen responsabil de aceasta boala.

Principalele simptome ale bolii sunt aparitia de pete cu aspect mozaicat, pe masura ce viroza ataca organele plantelor atacate se deformeaza si sunt distruse. Boala este transmisa de afide, acarieni si alti daunatori.

Masuri de prevenire si combatere a mozaicului castravetior: respectarea masurilor de igiena in timpul realizari lucrarilor in cultura, distrugerea buruienilor si a daunatorilor. Folosirea de seminte sanatoase pentru infiintarea culturii si utilizarea de soiuri rezistente la atacul acestei boli.

Ofilirea bacteriana a cucubitaceleor este o boala distrugatoare produsa de Erwinia tracheiphila. Plantele afectate au frunzele lasate cu aspect de umbrela, pe masura ce bacteria ataca sunt distruse organele aeriene in totalitate. Culturile afectate de aceasta boala nu sunt productive. Bacteria se raspandeste rapid de la o planta la alta.

Principalele masuri de prevenire a bolii sunt respectarea normelor de igiena fito-sanitare si aplicarea de tratamente chimice cu substante specifice.

Putregaiul cenusiu este una dintre cele mai agresive micoze care afecteaza cultura de castraveti. Ciuperca Botrytis cinerea ataca si alte culturi, pagubele fiind insemnate indiferent de specia afectata. Organele se ofilesc brusc, sau se inmoaie si putrezesc. Aparitia ciupercii este favorizata de umiditate ridicata.

Principalele masuri de prevenire a bolii sunt: respectarea cu strictete a masurilor de igiena, mentinerea umiditatii in cultrua la nivel optim, irigarea culturii prin picurare si aplicarea de tratamente specifice pentru distrugerea miceliilor.

Care sunt principalele lucrari la cultura de cartof
Care sunt secretele obtinerii unei recolte bogate de ardei iute
autor: Bianca P / data: 16 Jul 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>