Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de castraveti

Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de castraveti

Castravetii sunt legume extrem de apreciate, in special in sezonul de vara. Plantele ce fac parte din familia Cucurbitaceae si sunt inrudite cu dovleacul, pepenele galben, pepenele verde. Sunt plante originare din India ce se dezvolta foarte bine in conditii se caldura si lumina speciale.

Principalele boli care pot afecta cultura de castravete sunt produse de virusuri, bacterii si ciuperci.

Mozaicul castravetilor este cea mai agresiva viroza la castraveti. Boala afectaza si culturile de pepene galben si pepene verde, tomate, vinete si mai putin pe cele de dovleac.  Cucumber mosaic virus este agentul patogen responsabil de aceasta boala.

Principalele simptome ale bolii sunt aparitia de pete cu aspect mozaicat, pe masura ce viroza ataca organele plantelor atacate se deformeaza si sunt distruse. Boala este transmisa de afide, acarieni si alti daunatori.

Masuri de prevenire si combatere a mozaicului castravetior: respectarea masurilor de igiena in timpul realizari lucrarilor in cultura, distrugerea buruienilor si a daunatorilor. Folosirea de seminte sanatoase pentru infiintarea culturii si utilizarea de soiuri rezistente la atacul acestei boli.

Ofilirea bacteriana a cucubitaceleor este o boala distrugatoare produsa de Erwinia tracheiphila. Plantele afectate au frunzele lasate cu aspect de umbrela, pe masura ce bacteria ataca sunt distruse organele aeriene in totalitate. Culturile afectate de aceasta boala nu sunt productive. Bacteria se raspandeste rapid de la o planta la alta.

Principalele masuri de prevenire a bolii sunt respectarea normelor de igiena fito-sanitare si aplicarea de tratamente chimice cu substante specifice.

Putregaiul cenusiu este una dintre cele mai agresive micoze care afecteaza cultura de castraveti. Ciuperca Botrytis cinerea ataca si alte culturi, pagubele fiind insemnate indiferent de specia afectata. Organele se ofilesc brusc, sau se inmoaie si putrezesc. Aparitia ciupercii este favorizata de umiditate ridicata.

Principalele masuri de prevenire a bolii sunt: respectarea cu strictete a masurilor de igiena, mentinerea umiditatii in cultrua la nivel optim, irigarea culturii prin picurare si aplicarea de tratamente specifice pentru distrugerea miceliilor.

Care sunt principalele lucrari la cultura de cartof
Care sunt secretele obtinerii unei recolte bogate de ardei iute
autor: admin / data: 16 Jul 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>