Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt cele mai periculoase boli la patlagica vanata

Care sunt cele mai periculoase boli la patlagica vanata

Patalgica vanata, cunoscuta de marea masa a oamenilor sub numele de vanata este o planta din familia Solanaceae, originara din India, unde cresc in mod spontan in flora indigena. In Tara noastra aceast planta a patruns abia dupa Primul Razboi Mondial, insa de atunci sunt cultivata la scara larga pentru fructele cu gust dulce amarui, bogate in minarale, vitamine si pricinipiii active.

Plantele au pretentii ridicate de caldura, lumina si umiditate. Tolereaza bine temperaturile ridicate de 38-40 de grade celsius si ofera productii ridicate calitative din punct de vedere comercial daca sunt cultivata in soluri bine drenate, cu pH neutru sau bazic.

Boli care afecteaza cultura de vinete

Fuzarioza este o boala provocata de o ciuperca din genul Fusarium spp. Boala este favorizata de excesul de umiditate, la nivelul solului. Ciuperca se manifesta in momenul infloririi si in perioada de dezvoltare a fructelor. Boala ataca la inceput frunzele de la baza tulpinii care se ingalbensc, se usuca si cad. Pe masura ce avanseaza organele sunt afectate, iar planta nu mai fructifica. Fructele formate pana al momentul imbolnavirii raman mici, capata aspect zbarcit, semintele capata culoare brun-negricioasa. Fructele afectate nu pot fi comercializate.

Pentru a preveni aparitia Fuzariozei, specialistii recomanda cultivarea unor soiuri ameliorate, rezistente la atacul ciupercii. Ca masura de prevenire a instalarii bolii se recomanda moderatie in utilizarea ingrasamintelor, care modifica pH-ul solului. O alta masura ce trebuie luata este realizarea de tratamente cu substante funcgicide.

Putregaiul cenusiu este o alta boala care afecteaza puternic recolta de vinete. Boala este produsa de ciuperca Botrytis cinerea, care se dezvolta si evolueaza in medii umede. Ciuperca ataca in general zonele cu leziuni ale plantelor. Aceasta boala este paguboasa, pentru ca afecteaza toate organele plantelor, deci fructele sunt compromise in totalitate.

Ca masuri de prevenire a bolii, specialilstii recoamanda aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate, realizarea lucrarilor de ingrijire fara a produce leziuni plantelor, aplicarea ingrasamnintelor in dozele recomandate si evitarea culturilor intercalate.

Care sunt cele mai importante aspecte care asigura o cultura de cartof valoaroasa
Care sunt pasii care asigura o cultura frumoasa de tomate
autor: Bianca P / data: 10 May 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>