Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Care sunt cele mai productive rase de porci crescute in sistem intensiv

Care sunt cele mai productive rase de porci crescute in sistem intensiv

Cresterea procilor este o ramura zootehnica extrem de importanta. Carnea, produsul principal obtinut in urma acestei activitati este sursa de hrana bogata in proteine de buna calitate si materie prima pentru numeroase preparate.

De-a lungul timpului fermierii care se ocupa cresterea porcilor s-au orientet catre rase ameliorate care au viteza de crestere mare si insusiri morfo-productive ridicate. Cele mai productive rase de porci crescute pe teritoriul tarii noastre sunt: Marele Alb, Rasa Landrace, Rasa Duroc si Pietrain.

Marele Alb este o rasa creata in comitatul York in secolul  XIX. Se caracteriseaza prin productivitate ridicata si capacitatea de aclimatizare excelenta. Aceste insurisi au facut ca Marele alb sa fie cea mai raspandita rasa se suine din lume. In Romania este crescut de la inceputul secolului  XX. Exemplarele din aceasta rasa sunt mari, robuste, au conformatie armonioasa si produc carne de buna calitate. Membrele sunt puternice si au osatura bine dezvoltata. Prolificitatea este excelenta, scroafele sunt mame foarte bune si nasc 10-11 pui odata.  Puii convertesc foarte bine hrana si ating greutatea optima de sacrificare in jurul varstei de opt luni.

Porcii din rasa  Landrace originari din Danemarca. Animalele se caracterizeaza prin talie mijlocie spre mare si copul alungit, picioare scurte si parte posterioara  foarte bine dezvoltata. Copul este alb si este  acoperit cu par, nu foarte des. Purceii ating greutatea de 100 kg in jurul varstei de noua luni. Stratul de slanina este consistent.

Porcii din Rasa Duroc sunt animale de talie medie. Animalele se caaracterizeaza prin cap mic, urechi dispuse spre inainte, membre rezistente si potrivit de lungi, culoarea  pielii este roscat spere brun. Scroafele nasc 8-9 pui vii si sunt mame bune. Exemplarele au ritm de crestere accelerata.

Rasa Pietrain s-a format in Belgia  la mijlocul secolului XX. Este o rasa de carne, animalele au corpul cilindric si jamboane bine dezvoltate. Pielea este baltata, alb cu pete negre.  Scroafele fata 9-10 pui  si au capacitate de alaptare redusa. Porcii din rasa Pietrain sunt sensibili la stres si nu prezinta capacitate de adaptare foarte buna.

porci de carne din-rasa-Duroc

Rase de capre usor de crescut si de exploatat
Bolile care afecteaza populatia de suine
autor: Bianca P / data: 16 Jun 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>