Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt cele mai productive si mai rezistente soiuri de cartof

Care sunt cele mai productive si mai rezistente soiuri de cartof

Cumidava este un soi obtinut prin incrucisarea a doua sortimente foarte rezistente si foarte bine adaptate la conditiile pedo-climatice din Romania. Cartofii Cumidava se caracterizeaza prin epoca de maturare tarzie, tuberculi rotunzi sau ovali cu coaja rosie. Tufa ce se dezvolta este bogata  in frunze si are port erect. Pulpa  tuberculilor este galben, de foarte buna calitate, are continut de amidon in proportie de 20%.  Plantele prezinta rezistenta ridicata la raia neagra a cartofului, mana cartofului, si virusul y al cartofului.

Capacitatea de productie este foarte ridicata de 70t la ha, in conditii normale. Soiul asigura productii ridicate si in conditii de stres hidric.

Tampa este un sortiment obtinut prin incrucisarea soiului Heidrun cu soiul Colina. Prezinta maturare semi-tarzie. Tuberculii ovali, au coaja subtire, de culoare galben. Pulpa de culaore galben deschis, este corcanta si are continut scazut de amidon. Tuberculii Tampa au calitati gastronomice deosebite. Tufele dezvoltare au vigurozitate si densitate medie si prezinta crestere semi-erecta.  Cartofii Tampa sunt foarte rezistenti la virusul y al cartofului, la virusul rasucirii frunzelor si la raia neagra.

Cartofii tampa au capacitate ridicata de productie 77t/ha. Tuberculii se pastreaza bine la depozitare si transport si au aspct comercial foarte placut.

Cartofii Transilvania sunt un soi semitimpuriu, cu caracteristici deosebite. Plantele sunt productive si in zonele mai putin bogate in precipitatii si soluri afanate. Tufele cartofilor Transilvania sunt bine dezvoltate si au port erect. Tuberculii sunt ovali, au coaja galbena si pulpa galben. Continutul de amidon este de doar 16%, iar calitatile culinare sunt exceptionale. Soiul semi-timpuriu este destinat consumului de vara-toamna.

Plantele de cartof Transilvania sunt rezistente la vioze ( virusul Y, virusul rasucirii frunzelor) si sunt arareori afectate de raia cartofului si mana. Cartofii Transilvania pot fi cultivati cu succces in toate zonele tarii. Recoltarea de poate face manula sau mecanizat. Capacitatea de productie este de cca. 70t/ha.

Cea mai profitabila cultura a anului: Catina
Boli la cultura de sfecla rosie
autor: Bianca P / data: 03 Aug 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

JosephAlons: recommended you read http://learn.digitalvidya.com/mcgraw-hill-practice-marketing-register.pdf...
dariaZiC: Магазин acc-game.shop очень порадовал, ранее скептично относился к тако...
BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>