Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt cele mai productive soiuri de patrunjel pentru radacina

Care sunt cele mai productive soiuri de patrunjel pentru radacina

Patrunjelul, Petroselinum crispum – este una dintre cele mai apreciate radacinoase si este intens utilizat in bucataria romaneasca. Patrunjelul pentru radacina este o planta cu valoare economica importanta, care se pastreaza bine in timpul sezonului rece. Plantele de patrunjel au proprietati gastronomice deosebite dar si proprietati medicinale speciale.

Patrunjel – caracteristici generale

Plantele de patrunjel dezvolta in sol radacini pivotante groase, conice si alungite. Culoarea radacinilor este gri deschis sau spre alb – galbui; gustul este dulce intens si aromat. In primul an patunjelul dezvolta numeroase frunze compuse cu perioale lungi. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale si imbunatatesc functiile organismului. In anul al doilea se dezvolta tulpina florifera care poat ajunge la 130-150 cm. Florile mici si albe se dezvolta in varful tulpinilor. De la patrunjel se mai folosesc in scop medicinal si semintele marunte.

Radacinile de patrunjel au in compozitie cantitati impresionante de vitamine (A, B1, B2, C, E, K, B6 si B9), minerale -potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, sodiu, glucide, proteine si fibre. Au efecte antioxidante,  detoxifiante, stimulatoare, vitaminizante si mineralizante. Sunt utilizate in tratarea afectiunilor digestive, dar si pentru intarirea organismului in perioade de convalescenta.

Soiuri de patrunjel pentru radacina

Patrunjelul Arat este un soi destinat exploatarii intensive care dezvolta radacini lungi, netede foarte bine structurate. Soiul este rezistent la bolile specifice. Radacinile pot fi recoltate mecanizat, acesta rezista foarte bine la transport, manipulare si depozitare.

Seminte de patrunjel Atika. Acest soi are maturizare timpurie si este destinat exploatarii industriale.Rezista bine la bolile specifice si este foarte productiv. Radacinile formate sunt ascutite, netede si au culoare alb-galbui. Gustul este foarte dulce si foarte placut. Patrunjelul Atika are rezistenta exceptionala la pastrare.

Patrunjel Halflange – este un soi foarte productiv cu caracteristici deosebite. Potentialul de productie este foarte ridicat. Radacinile lungi si netede pot fi consumate in stare proaspata sau pot fi procesate si conservate. Patrunjelul Halflange este usor de exploatat, recoltat si pastrat.

Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de telina
Seminte de varza rosie - soiuri varza rosie
autor: Bianca P / data: 28 Jun 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>