Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Care sunt cele mai utilizate preparate din lapte din bucataria romaneasca

Care sunt cele mai utilizate preparate din lapte din bucataria romaneasca

Preparatele din lapte sunt alimente complexe foarte bogate in proteine de buna calitate. Bucataria romneasca abunda de preparate traditionale care sunt utilizate pentru a intensifica gustul mancarurilor. Telemeaua, laptele acru, iaurtul, cascavalul sunt doar cateva dintre specialitatile obtinute in gospodarii proprii care sunt si foarte apreciate de gospodinele noastre.

Telemeaua este o specialitate traditionala romaneasca, obtinuta din lapte de oaie, vaca sau bivolita, dupa aceiasi reteta de sute de ani. Este un prepatat sarat, cu continut de grasime de cca. 40-50%, care se matureaza in saramura si care poate fi pastrata pentru mai multe luni. Pentru obtinerea unui kilogram de telemea sunt utilizati 3 sau 4 kilograme de lapte. Telemeaua se comercializeaza sub forma de bucati patrate sau triunghiulare de cca 1 kg, are culoare alba sau galbuie, suprafata neteda, curata,  nu prezinta coaja. Gustul trebuie sa fie potrivit sarat, placut sa nu prezinte miros de fermentatie lactica.

Laptele acru este apreciat atat pentru gustul intepator cat si pentru proprietatile pe care le are asupra sanatatii. Este un preparat specific dietei mediteraneene, care ofera savoare mancarurilor. Continutul ridicat de proteine cu valoare biologica inalta, fac din laptele acru un produs sanatos care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.

Iaurtul este un alt produs care se obtine prin fermentatia laptelui, la temperatura de 42-43 de grade celsius, cu ajutorul bacteriilor lactice termofile Streptococcus salivarus ssp. termophilus (SST) si Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. Aceste bacterii coopereaza si isi influenteaza in mod pozitiv activitatea. Iaurtul este bun pentru digestie, previne aparitia osteoporozei, reduce hipertensiunea arteriala, ajuta la reducerea florei intestinale.

Cascavalul este cel mai raspandit tip de branza obtinut prin oparirea in apa a laptelui. Este un produs foarte apreciat in intreaga Europa, si se gaseste sub mai multe variatiuni: moale, maturat, de vaca, de capra, de oaie, etc. Cascavalul, ca si celelalte preparate obtinute din lapte aduce numerose beneficii asupra starii de sanatate.

branzeturi

 

 

Lucrari de toamna in gradina de legume si fructe
Ardeiul gogosar, aliment vedeta in bucataria romaneasca
autor: Bianca P / data: 23 Aug 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>