Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Care sunt cerealele cu efecte benefice asupra organismului uman III

Care sunt cerealele cu efecte benefice asupra organismului uman III

Ovazul cunoscut si sub numele de ovascior, ovasc, ovoz, oviez sau zob este o cereala si o planta medicinala cultivata in intreaga lume. Este utilizat in scop furajer (sursa principala de hrana pentru animalele rumegatoare), constituie hrana de baza in alimentatia umana ( fulgii de ovaz sunt un mic dejun ideal in special in combinatie cu fructe uscate si seminte). In scop medicinal sunt utilizate semintele si tulpinile. Boabele presate impruna cu tulpinile sunt folosite in diferite infuzii, extracte si tincturi.  Aceste organe ale plantei de ovaz intra si in compozitia produselor de ingrijire zilnica.

Ovazul este bogat in vitaminele B2 , B5, E, minerale (fier, zinc, magneziu, seleniu), fibre si proteine, dar si de fitochimicale, cu puternice proprietati anticancerigene si energizante. Boabele sunt considerate aliment – medicament care regleaza nivelul de colesterol din sange, scad riscul de diabet de tip II, lupta impotriva stresului, a oboselii fizice si psihice si intaresc sistemul imunitar.

Fulgii de ovaz pot fi consumati dimineata cu banane si arahide, cu iaurt si seminte de in, chia, dovleac sau floarea-soarelui, cu fructe uscate (stafide, caise, goji, prune, etc.), cu lapte sau fierti sub forma de terci.

Orzul Hordeum vulgare L, este o planta cerealiera din familia Poaceae ce isi are originea in Orientul Apropiat. Este hrana principala pentru animale, dar este la fel de  intens utilizat in industraia alimentara, la prepararea berii si in industria cosmetica.

Ca si celelalte cereale este bogat in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. In compozitia sa se regasesc din plin minerale esentiale precum manganul, seleniul, fosforul, cuprul, magneziul, fierul, zincul  si potasiul. Este o sursa buna de   calciu, vitamina C, acid pantotenic, B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic.

Consumat constant orzul aduce numeroase benefici organismului, imbunatateste functia digestiva si tranzitul intestinal, este o sursa excelenta de zinc, element important in vindecarea celulelor si echilibreaza nivelul de zahar din sange.

cereale bune pentru sanatate

Infiintarea culturii de grau de toamna
Care sunt cerealele cu efecte benefice asupra organismului uman II
autor: Bianca P / data: 20 Jul 2016 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>