Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Care sunt componentele butucului de vita de vie – altele decat coardele de rod

Care sunt componentele butucului de vita de vie – altele decat coardele de rod

Componentele butucului de vita de vieLa majoritatea cultivatorilor de vita de vie, s-a mostenit modul de executie a lucrarilor de intretinere la plantatiile viticole, devenind o rutina fara explicatie.

Mai mult, cu ocazia retrocedarilor suprafetelor viticole, posesorii au ramas uimiti prin faptul ca nu stiu ce sa faca cu via. Timpul trece, via nu este suficient de bine consultata si usor, usor, se deterioreaza, si apoi se renunta la plantatie.

Raspunsul este clar, din necunoasterea proceselor procedurale privind cultura vitei de vie.

La categoriile de viticultori aratate se adauga incepatorii si cei care s-au apucat de cultura vitei de vie dar nu au cunostintele necesare.

Sunt si oameni care se pricep, au specialisti, respecta tehnologia culturii vitei de vie si obtin rezultate conform cunoasterii.

In cele ce urmeaza doresc sa transmit, la nivel elementar, notiunile de care un cultivator al vitei de vie trebuie sa le insuseasca si sa le aplice incat vita de vie sa intre in dialog cu cultivatorul si sa-i urmeze povetele.

Tema propusa se refera la butucul vitei de vie ale carui componente in afara de coardele de rod sunt: ramificatiile multianuale, lastarii din portaltoi, coardele lacome, corditele, cepii, etc.

Tratandu-le pe rand constat: coardele multianuale servesc numai ca schelet al tulpinii, lastarii din portaltoi se suprima, coardele lacome sunt acele coarde crescute din ramificatii mai mari de doi ani, cordita este o ramura de rod cu un numar mic de ochiuri (4-6 ochiuri) si cepii.

Rolul cepilor este la fel de important ca al coardelor de rod.

Ce este cepul ? Coarda de un an, indiferent unde este crescuta, scurtata prin taiere la 2-4 ochiuri poarta denumirea de cep.

Rolul cepilor se materializeaza in cultura vitei de vie in: coarda de rod, cand provine dintro coarda de doi ani, coarda de inlocuire cand coarda lacoma sau cea roditoare este scurtata la cel mult 2 ochiuri, si coarda de rezerva cand este folosita pentru refacerea scheletului tulpinii.

Un lucru nu trebuie uitat si care este foarte important, la taiere, numarul cepilor trebuie sa pastreze proportia coardelor de rod sau sa fie mai mare cu 1-2 cepii decat al celor de rod.

Respectand aceasta diviziune la taierea vitei de vie ii asiguram un viitor in dezvoltare.

Taierea vitei de vie afectata de ger sau din cauza umiditatii si a caldurii crescute din sol
Secretele taierii vitei de vie
autor: admin / data: 11 Dec 2014 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>