Zmeurul, Rubus idaeus, este un arbust tufos, peren, cu lastari taratori, cu tulpini drepte, arcuite spre varf, cu ghimpi drepti ce apartine familiei Rosaceae. Acest arbust este cultivat pentru fructul de culoare rosie, cu miros placut si gust acrisor, foarte aromat numit zmaura. De la arbustul de zmeur sunt utilizate in scop medicinal si frunzele si florile.
Drajonii de zmeur pot fi plantati primavara sau toamna, dupa caderea primei brume. Adancimeaa recomandata de plantare este 60 cm, distanta intre randuri trebuie sa fie de cca. 2-2,5 m iar distante dintre plante, in rand trebuie sa fie de cca. 60-1 m.
Drajonii de zmeur sunt sensibili la conditiile de umiditate, deci daca nu sunt conditii de ploaie in prima saptamana de la plantare trebuie sa se inceapa procedeul de irigare a culturii.
Recoltarea fructelor de zmeur se poate face de la sfarsitul lunii iunie pana in luna septembrie.
Zemura este bogata in compusi organici care au efecte benefice asupra starii de sanatate a organismului. Acidul elagic, ajuta la prevenirea cancerului si inhiba cresterea celulelor canceroase; vitamina C, quercetina si acidul galic sunt eficiente in protectia solara si in acelasi timp antioxidanti puternici care faciliteaza arderea grasimilor si previn aparitia infectiilor vezicii urinare. Luteina care se regaseste din belsug in zmeura ajuta la imbunatatirea vederii. Compusii care ii contine zmeura sunt eficienti in diminuarea riscului aparitiei bolilor cardio-vascular.
Pentru ca este saraca in calorii si bogata in fibre, zmeura este un aliment esential care ajuta la mentinerea optima greutatii corporale. Fibrele insolubile pe care le contine scad nivelul colesterolului si protejaza vasele sangvine.
Nivelul crescut de vitamina C si magneziu este esential pentru fertilitatea femeilor. Ajuta la procesul de conceptie si reduce riscul avortului spontan. Antocianinele sunt colorantii care dau culoarea zmeurei, au proprietatea de a conferi stralucire pielii si stimuleaza producerea colagenului. In acest fel tenul este mentinut impecabil.