Acasa  »  Blog  »  Apicultura   »   Care sunt factorii care influenteaza productivitatea albinelor

Care sunt factorii care influenteaza productivitatea albinelor

Mierea este principalul produs apicol obtinut prin prelucrarea nectarului de catre albine. Obtinerea de miere este principalul scop al apiculturii, de aceeea apicultorii sunt foarte atenti la toti factorii care pot influenta producerea nectarului si a mierii.

Principalii factori care influenteaza culesul la albine sunt: puterea familiei, varsta albinelor ce constituie familia, matca, puietul, fagurii, ventilatia si amplasarea  stupilor.

Puterea familiei de albine este esentiala pentru ca membrii tinerii si puternici valorifica mai eficient culesul. Studiile au demonstrat ca o familie tanara, puternica strange de trei ori mai multa miere fata de o familie slaba si dezorganizata. Intr-o familie bine inchegata, albinele lucreaza mai intens.

Varsta albineor ce constituie colonia este un alt factor care influenteaza cantitatea de miere recoltata. Pentru a eficientiza culesul in stup trebuie sa existe echilibru, deci este necesar ca albinele tinere nezburatoare care proceseaza nectarul adus de albinele lucratoare sa fie in numar suficient de mare  pentru a face fata acestei sarcini. In functie de cantitatea de nectar adusa in stup acestea isi impart sarcinile, daca culesul este puternic se constituie grupuri sepciale de prelucrare a nectarului.

Matca este cea care incheaga clonia, prezenta acesteia in stup este esentiala si toate albinele functioneza ca un sistem biologic, unic. S-a observat ca culesul este mai productiv cu 40 % in familiile cu matca mai tanara de trei ani.

Puietul este cel ce asigura viitorul familiei, este esential pentru pastrarea unei colonii puternice. Lipsa puietului din stupi are efecte negative asupra productiei de miere. Stuparul trebuie creze conditii favorabile pentru depunerea de oua.

Fagurii sunt necesari pentru depozitarea mierii si a nectarului ce urmeaza a fi prelucrat. Apicultori trebuie sa asigura echilibru in stup, in caz contra productivitea culesului scade. In perioada culesului trebuie asigurate suficiente lame de depozitare a nectarului si a mierii.

Ventilatia este un alt factor esential in obtinerea mierii, pentru ca nectarul contine peste 50% apa, albinele trebuie sa ventileze constant stupul. Pentru a eficientiza procesul de ventilatie stuparului ii revine sarcina de a interveni si de a deschide urdinisul inferior.

Amplasarea stupilor este foarte importanta in cresterea productiei de miere si se impune amplasarea prisacilor in prezenta campurilor melifere. Pentru o productie buna specialistii recomanda transportarea stupilor dintr-un camp in altul.

factori care influenteaza productia de miere

Mierea de albine, sursa de sanatate, medicament din natura
Documentar despre albine si mierea lor
autor: Bianca P / data: 16 May 2016 / Apicultura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>