Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt particularitatile culturii de fasole

Care sunt particularitatile culturii de fasole

Fasolea este o planta din familia Papilionaceae apreciata pentru gustul si elementele nutritive benefice pe care le contine. Cele doua varietatati intens cultivate in sistem industrializat sunt convarietatea nanus sau fasolea pitica si convarietatea vulgaris cu crestere nedeterminata.

Aceata planta este pretentioasa fata de temperatura, germinarea semintelor incepe dupa ce solul atinge 15 grade celsius. Rasarirea plantutelor are loc in 12-14 zile dupa plantare sau chiar 4-6 zile daca solul este bine incalzit si temperatura depaseste 20 de grade celsius.

Pretentiile fata de lumina sunt moderate, necesita o intensitate luminoasa mai puternica doar perioada de vegetatie.

Necesarul de apa al fasolei este mai crescut in perioada infloririi si a legarii pastailor, umiditatea ridicata in aceste etape favorizeaza buna dezvolatea a fructelor si semintelor si o productie bogata. Fasolea cataratoare are in general pretentii mai ridicate de apa fata de vatietatea pitica.

Pregatirea terenului incepe din toamna, imediat dupa ce acesta este eliberat de resturile vegetale. Se realizeaza aratura adanca concomitent cu lucrarile de fertilizare cu  oxid de potasiu si oxide de kaliu.  La pregatirea patului germinativ se reomanda fertilizarea cu substante ce au in componenta azot. In primavara se recomanda efectuarea de discuiri si grapat in vedera pregatirii patului germinativ.

Semanatul trebuie realizat cand solul este bine incalzit (14-16 grade celsius) dupa data de 20 aprilie. In functie de particularitatile terenului se va opta fie pentru semanat in randuri, fie pentru semanat in cuiburi.

Lucrarile de intretinere a culturii de fasole sunt cele de prevenire a formarii crustei, prevenirea imburuienarii, udarile, aplicarea de tratemene pentru a preveni aparitia bolilor si daunantorilor  si in final recoltarea pastailor. La varietatile de fasole urcatoare se impun si lucrari de  tutorare / palisare.

Atentie, specialisteii recomanda efectuarea udarilor  prin aspersiune in intervaul orar 6-8 AM.

Recoltarea pastailor se realizeaza dimineata devreme, manual, pe masura ce se formeaza. Trebuie evitata recoltarea in timpul zilei pentru ca pastaile se deshidrateaza usor.

pastai de fasole urcatorare

Fasolea, bolile care pot afecta grav aceasta planta
Tomatele. Boli care afecteaza cultura de tomate
autor: Bianca P / data: 28 Jul 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>