Acasa  »  Blog  »  DiverseLegume   »   Care sunt pasii care asigura o cultura frumoasa de tomate

Care sunt pasii care asigura o cultura frumoasa de tomate

Tomatele -Lycopersicon esculentum  sunt plante legumicole din familia Solanaceae, care iubesc caldura si lumina. Aceasta specie are doua subspecii- tomate cu crestere determinata si tomate cu crestere nedeterminata.

Speciile cultivata in Romania cu crestere determinata sunt pretabile pentru suprafetele mari, care pot fi valorificate usor, in general aceste soiuri asigura productii generoase pentru industrializare.
Speciile cu crestere nedeterminata au nevoie de sustinere (spaliere, araci) pentru dezvoltare. Aceste soiuri sunt perfecte  pentru culturile protejate si pentru gradinile de legume.

Pentru a beneficia de recolte frumoase, calitative specialistii recomanda respectarea unor pasi esentiali:

1. Semintele isi incep germinarea la temperaturi mai mari de 10 grade celsius, deci cultura in spatii deschise nu trebuie infiintata prematur.

2. Cultura de tomata trebuie infiintata in spatii bine luminate, pentru ca plantele sunt luminofile. Lipsa acesteia poate produce tulburari de dezvoltare grave.

3. Culturile de tomate trebuie irigate! Aceste plante au necesar ridicat de apa, in special in perioada de transplantare a rasadurilor, pentru ca atunci sistemul radicular nu este bine fixat, dar si in perioadele de inflorire si formare a fructelor.

4. Fertilizarea rosiilor este o lucrare ce trebuie realizata cu masura. Excesul de substante nutritive pe baza de azot pot afecta grav cultura de tomate! Plantele din familila Solanaceae raspund foarte bine la fertilizatorii de tipul gunoiului de grajd fermentat.

5. Soiurile cultivate trebuie alese in functie de specificatiile solului. Pentru a beneficia de o  recolta bogata,  specialistii horticoli, recomanda utilizarea soiurilor hibride, care prezinta calitati superioare celor neameliorate.

6. Respectarea riguroasa schemelor propuse de protejare a culturii impotriva bolilor si daunatorilor. Tomatatele sunt in general sensibile la mana, patarea frunzelor, basicarea fructelor, antracnoza, patarea bruna si septorioza. Cei mai periculosi daunatori care afecteaza aceste plante sunt: paduchele solanaceelor, gandacul din Colorado si omida fructelor.

7. Lucrarile speciale, specifice acestei culturi, trebuie realizate cu atentie si minutiozitate. Copilitul, carnitul tulpinii, sustinerea plantelor si polenizarea florilor sunt alte detalii importante care permit obtinerea unor recolte valoroase.

Sierra Exif JPEG

Care sunt cele mai periculoase boli la patlagica vanata
Nautul- Cicer arietinum - planta leguminoasa cu valoare economica ridicata
autor: Bianca P / data: 10 May 2017 / Diverse, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>